Måndag 2 Aug
Stockholm

Fem saker du vill veta om fotbollslegendaren Henrik Larsson

Henrik Larsson
Fem saker om Henrik Larsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT, MANU FERNANDEZ/AP

Den före detta fotbollsstjärnan Henrik Larsson är högaktuell i årets "Mästarnas mästare". Men vad vet vi egentligen om honom? Nyheter24 har listat allt du vill veta om "Henke".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den före detta fotbollsstjärnan Henrik "Henke" Larsson räknas som en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. Efter sin aktiva karriär valde han att satsa på tränaryrket, dock utan större framgång efter några misslyckade sejourer i Helsingborg och Falkenberg.

Nu är han högaktuell i SVT:s program "Mästarnas mästare" där han kommer att tävla mot flera andra gamla idrottsstjärnor. Men vad vet vi egentligen om "Henke"? Nyheter24 har listat allt du behöver veta om honom.

Henrik Larsson föddes den 20 september 1971 och spelade som anfallare under sin fotbollskarriär.

Supertalang till son

Han är far till fotbollstalangen Jordan Larsson som för närvarande spelar i Allsvenskan och IFK Norrköping. Jordan gjorde sitt första mål i den svenska högstaligan för Helsingborg när pappa Henrik var tränare för klubben. Han har gjort två A-landskamper för Sverige och spås en lysande framtid.

Riddare för den Brittiska imperieorden

Efter sin sejour i den spanska klubben FC Barcelona 2006, belönades Henrik Larsson för sina insatser inom fotbollen. Han blev då utsedd till riddare av drottning Elizabeth II och medlem i den Brittiska imperieorden. 

Pappa från paradisö 

Henrik Larssons pappa Francisco Rocha är född på ön Boavista i Kap Verde. Ö-gruppen är beläget i Atlanten utanför Afrikas västkust i Atlanten. I en intervju med Sportbladet berättade han om resan som han och hans pappa gjorde till Boavista.

– Jag hittade många rötter. Jag hittade huset där min far bodde. Jag såg människor som liknande mig och som jag kunde känna att jag tillhörde. Det har jag väl saknat lite under min uppväxt. Jag är inte så jättemörk, min pappa är lite mörkare, det var inte så vanligt på den tiden. Att få se det tillsammans med min far, och träffa en familj jag aldrig har träffat, var underbart, sa han då.

Slutade efter huliganattacken

Den före detta fotbollsstjärnan valde att avgå från sitt tränarjobb i Helsingborg efter att klubben hade åkt ur Allsvenskan 2016. Men också på grund av en omtalad huliganattack – då supportar sprang in på planen och drog av sonen Jordan Larssons tröja. Då konfronterade Henrik Larsson dem, vilket blev till en viral nyhet som spreds världen över.

Guldskon

2001 belönades Henrik Larsson med Guldskon, ett pris som tilldelas den främste målskytten i den europeiska fotbollen. Då spelandes för den skotska klubben Celtic, lyckades han göra hela 35 mål. 

Deltagarna i Mästarnas mästare 2019. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT
Tittar du på Mästarnas mästare?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela