Earth Hour
Earth Hour 2019: Så fungerar det - Foto: Erik Mårtensson/ TT, Johan Nilsson/TT

Earth Hour 2019: Därför släcker vi lamporna i en timme

Under lördagskvällen är det dags att släcka lamporna och stänga av elektriska apparater som inte används. I världens största klimatmanifestation "Earth Hour" förväntas över 100 miljoner människor att delta.


Den globala uppvärmningen är ett verkligen ett faktum – aldrig har havet varit så varmt som det var 2018. Forskare har kunnat konstatera att vattnet värmts upp 40 procent snabbare än vad de tidigare trott, skriver Business Insider. Dessutom smälter isen på Antarktisk nästan sex gånger så snabbt än vad den gjorde på 80-talet

Ja, klimathotet bör verkligen tas på största allvar och vi kan på olika sätt vara med att göra något för att vår planet ska må bättre, bland annat små saker som att återvinna och källsortera samt att äta mer vegetariskt. Du kan också släcka lampor.

Earth Hour 2019 – då ska du släcka ner

Ikväll, lördagen den 30 mars, är det dags för årets "Earth Hour" – en återkommande internationell kampanj då privatpersoner och företag uppmanas att släcka lampor och stänga av elektriska apparater som inte används, skriver Världsnaturfonden (WWF). Earth Hour hölls för första gången i Sydney i Australien 2007.

Precis som namnet låter så är det en timme som man ska släcka ner – mellan 20:30 och 21:30. 

Syftet med kampanjen är att skicka en signal till världens ledare att agera i klimatfrågan och för vår biologiska mångfald, skriver WWF på sin hemsida

– Syftet är inte att spara energi, utan det är endast symboliskt, sade Cecilia Stenström, projektledare för Earth Hour på WWF till SVT.

Släckt i en tidzon åt gången 

Länder i hela världen deltar i projektet, som är "världens största klimatmanifestation". Totalt väntas hundra miljoner människor att delta genom att symboliskt släcka lampan, skriver WWF på sin hemsida. 

Earth Hour, eller jordtimmen som man kan säga på svenska, infaller alltid mellan klockan 20.30 och 21.30, lokal tid. Detta gör att det släcks ner tidzon efter tidzon. 

Någonting måste göras! 

I fjol kunde svenska kraftnätet se att elförbrukningen minskade minimalt under Earth Hour, med endast en procent, rapporterade SVT

Så att släcka lamporna under 60 minuter kanske inte är det som kommer att rädda hela vårt klimat, men det är en markering att någonting måste göras. Enligt WWF lever vi idag som om vi hade fyra gånger så stora naturresurser än vad vi faktiskt har. 

Så, försök att tänka på det lilla – som att dra ut mobilladdaren och att släcka lampor i rum där du inte är. Du kan inte göra allt, men du kan göra något!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du delta i Earth Hour?
Tack för din röst!