Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Utredningen om Madeleine McCann riskeras att läggas ned

- 02/04/2019, 22:45

Det har snart gått tolv år sedan Madeleine McCann försvann från ett hotellrum i Portugal. Efter sådan lång tid blir det svårare att hitta nya spår och utredningen riskeras nu att läggas ned.

Försvinnandet av Madeleine McCann är ett av världens mest uppmärksammade fall. 

Det var i maj 2007 som den då fyraåriga Madeleine försvann spårlöst från familjens hotellrum i Praia da Luz i Portugal. 

142 miljoner kronor

Det har snart gått tolv år sedan flickan försvann och sökandet har tagit lång tid och har varit både resultatlöst och väldigt dyrt. Fallet, som senare kom att kallas "Operation Grange", har hittills kostat de brittiska myndigheterna över 142 miljoner kronor. 

Allt eftersom tiden går blir spåren efter försvunna Madeleine färre och färre, och utredningen har ännu inte några huvudmisstänkta. Detta trots den stora summan som lagts ned på utredningarna under åren. 

På grund av ekonomiska skäl riskerar utredningen att läggas ned, skriver Daily Mail. 

Fallet om Madeleine McCanns försvinnande blev ett av världens mest uppmärksammade fall.
Fallet om Madeleine McCanns försvinnande blev ett av världens mest uppmärksammade fall. Bildkälla: AP/London Metropolitan Police

Endast fyra utredare kvar på fallet

Polisen i Portugal var de som fick fallet i sina händer från första början, men de la ned utredningen redan ett år efter Madeleines försvinnande.

Mellan 2008 och 2011 använde sig Madeleines föräldrar av privatdetektiver för att ta reda på vad som hade hänt med deras dotter.

År 2011 påbörjade Scotland Yard, huvudkontoret som ansvarar för polisarbetet i London, en egen utredning kring fallet. Då fanns det 31 utredare inblandade i Operation Grange, idag finns det bara fyra poliser kvar som arbetar med fallet.

Scotland Yard har stor press på sig att hitta nya spår innan månadens slut, annars riskerar fallet att läggas på is.

Lägenheten där Madeleine McCann försvann ifrån.
Lägenheten där Madeleine McCann försvann ifrån. Bildkälla: Armando Franca/TT

En källa som är insatt i utredningen har berättat för Daily Mail att utredarna behöver presentera ett argument som föreslår att något fortfarande kan göras.

Dock bemöter operationen också kritik för arbetet.

– Det mesta av "Operation Grange" gör är att motbevisa vissa teorier snarare än att gå på vissa fantastiska spår som skulle kunna leda till svaret på allt, berättar källan för Daily Mail.

En anställd på hotellet där det misstänkta bortrövandet skedde avslöjar att polisen inte besökt platsen där flickan försvann på senaste året.

Östeuropeiskt par misstänkta

Det mest betydande spåret som polisen har att gå på nu är ett misstänkt par från Östeuropa, där mannen i förhållandet ska vara en tidigare känd pedofil.

Mannen uppges dock vara avliden och kvinnan har inte gått att spåra, trots hjälp av Interpol.

Det är ännu oklart huruvida Operation Grange kommer fortsätta och om de kommer få bistånd av brittiska myndigheter eller inte, rapporterar Expressen.