Fredag 14 Maj
Stockholm

Nya beslutet: Bara saker som innehåller kött får kallas "korv"

Omröstning i EU om vegetariska produkter
EU har röstat igenom förbud mot att kalla vegetariska produkter för "korv" och "burgare". Foto: Jean Francois Badias AP/TT, Janerik Henriksson TT/TT

EU har röstat igenom ett nytt förslag som förhindrar vegetariska produkter från att kallas för "korv" och "burgare", och kritikerna är många.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Första april röstade EU:s kommitté för jordbruk och landsbygdsutveckling igenom ett förslag som förhindrar vegetabiliska produkter från att marknadsföras som "korv" och "burgare", och nej, det är inte ett aprilskämt. 

Modell från Frankrike

Förslaget är uppbyggt på samma modell som redan existerar i Frankrike, där vegetariska produkter sedan 2018 inte får kallas för "biff", "stek", "bacon" eller "korv". 

Då var motivationen att förhindra människor från att bli "vilseledda" och motverka "falsk marknadsföring", och ett liknande motiv verkar ligga bakom jordbrukskommitténs förslag. Jørgen Dohrmann, från danska Dansk Folkeparti och medlem i kommittén, uppger följande till danska TV2

– Det måste tydligare definieras vad är kött och vad som är växter. Man kan inte kalla det, till exempel, hamburgare eller färs som inte innehåller kött. Då skickar du felaktiga signaler till konsumenterna om vad de köper.

Eu:s nya förslag förhindrar vegetariska produkter från att använda ordet "korv" och "burgare". Bildkälla: Fredrik Hagen/TT

Kritiska röster 

Det är dock många som inte håller med Jørgen. European Vegetarian Union, den samlade organisationen för vegetariska grupper i Europa, menar att konsumenter medvetet väljer växtbaserade produkter och därför troligtvis inte blir förvirrade av termer såsom "korv" eller "alternativ till mjölk". 

Även Eurogroup For Animals, det förbund som den svenska organisationen Djurens Rätt tillhör, menar att förslaget är ett försök att bromsa utvecklingen av växtbaserade produkter. 

Kritiker menar att förslaget motverkar utveckling av vegetariska produkter. Bildkälla: Jonas Ekströmer/TT

Förslaget kan ses som en förläning på det förbud som EU tidigare upprättat mot veganska produkter, där ord såsom "smör", "ost" och "mjölk" förbjudits från att användas för alternativ till mejeriprodukter. 

Funderar du på att äta mer vegetariskt? Läs vår artikel om 3 supergoda vegetariska recept!

Vad tycker du om EU:s nya förslag?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela