Onsdag 12 Maj
Stockholm

Varningen: Valborg kan komma att firas utan majbrasa

VALBORG
Eldningsförbud kan börja gälla under valborg. Foto: Henrik Montgomery/TT, Pixabay, Johan Nilsson/TT

Valborgsmässoafton närmar sig och för många är det tradition att se på majbrasan. Men i år kan det bli ett valborgsfirande utan den traditionella brasan – det råder nämligen stor brandrisk på flera platser i landet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den sista april är det valborgsmässoafton, vilket för många innebär lite extra ledighet, firande och såklart – majbrasa!

Men i år kan det bli stopp för majbrasor – i alla fall om vädret får bestämma.

Upp till varje kommun att bestämma

Marcus Årskog som är presstalesperson på MSB, myndigheten för säkerhet och beredskap, varnar de personer som tänkt grilla eller hantera eld överhuvudtaget.

– Det är ju väldigt stor brandrisk på vissa platser i södra och mellersta Sverige. Det gör också att man måste vara väldigt försiktig om man ska hantera eld i skog och mark, berättar han för Metro.

Beslutet om majbrasan ska bli av eller inte tas av varje kommuns enskilda räddningstjänst, eftersom att det är de som bestämmer om det ska vara eldningsförbud eller inte. 

Det finns en hög risk att brasorna ställs in på vissa platser i landet där brandrisken anses vara för hög.

– Eldningsförbud betyder ju att du inte får elda. Sedan kan det vara tillåtet att elda i en säker grill på din egna uteplats till exempel, med det är ju upp till varje kommun, berättar han för Metro.

Inget regn i sikte

SMHI håller koll på hur vädret eventuellt kommer att bli under högtidsfirandet den 30 april. De oroar sig för att det inte kommer hinna regna innan valborg.

– Vad jag kan se så kommer ingen större nederbörd innan valborg, så sannolikheten att förhöjd brandrisk utfärdas är ganska hög, säger SMHI-meteorologen Moa Hallberg till Metro.

Firar du valborg?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela