Lördag 8 Maj
Stockholm

"Vårkåtheten": Därför ökar din sexlust under våren

Sex, vår.
Detta är anledningen till att din sexlust ökar under våren. Foto: Emojipedia, Shutterstock, Unsplash (Montage)

Har det pirrat till lite extra i kroppen på sistone? Det är inte så konstigt. Vårkåthet är nämligen ett fenomen som många känner av. Men vad är det med årstiden som gör att sexlusten ökar? Här är svaret.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det finns mycket som man kan vara glad över under våren. Förutom att man klarat flera månader av mörker och kyla, så är det bara några månader kvar till man förhoppningsvis får njuta av den svenska sommaren. 

Och när solen tittar fram kan sug som legat latenta under vinterhalvåret få nytt liv.

Man kan känna sig riktigt sugen på utomhushäng under de ljusnande kvällarna. Man kan också vara riktigt sugen på att klicka hem ett par vårfräscha sneakers. 

Och så är det också ganska vanligt att man känner sig extra sugen på någon man gärna vill ligga med. Det sistnämnda, som ibland kallas för "vårkåthet", påverkas av en hel del olika faktorer. 

Illustrerad Vetenskap har sammanställt en lista på de tre främsta anledningarna till att din sexlust ökar under våren. 

Serotoninboost

Foto: Jens_Johnson / Unsplash

När det ljusnar ute och vi får fler soltimmar, så ökar också signalämnet serotonin i kroppen. Serotonin bidrar till lyckokänslor och gör oss uppstämda. Och med lyckokänslorna kommer också sexlusten. 

Eftersom serotoninivån är så låg under vintern, så känns det extra skönt i kroppen när den ökar – vilket också kan göra sexet extra nice. 

Längre dagar = mindre trötta 

Melatonin är ett sömnhormon som produceras i kroppen. När det är mörkare produceras det mer av hormonet, och vice versa när det är ljusare. 

I och med att dagarna blir längre och nätterna blir kortare minskar mängden melatonin i kroppen. Och det gör kort och gott att vi har mer energi över till att göra mer än att ta oss från och till sängen. 

Mer värme, mer hud

Foto: Unsplash

För att vara komplexa, så är människor ganska simpla varelser. Och när det gått en hel vinter när alla varit klädda i tjocka jackor och bekväma kängor, kan det komma lite som en överraskning för hjärnan att se mer hud. 

När värmen kommer och omvärlden börjar klä sig lättare än fyra lager, uppmärksammar vi våra medmänniskor mer. 

Och i och med det kan intresset stärkas för de vi är intresserade av. 

Källa: Illustrerad vetenskap

Visste du att Netflix har en dold kategori för de allra hetaste filmerna? Så här kommer du åt den. 

sex
Kommentera
Kopiera länk
Dela