Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är de "miljövänliga" sakerna du gör – som skadar planeten

- 20/04/2019, 15:27

Visste du att några av de "miljömedvetna" valen du gör varje dag kan ha motsatt effekt? Här är sakerna som sägs hjälpa miljön, men som i själva verket stjälper.

Under vår planets livstid har klimatet växlat ett flertal gånger av olika naturliga skäl. Men sedan mitten av 1900-talet har forskare sett skrämmande förändringar i hur snabbt klimatet växlar. Förändringar som man, enligt NASA, med 95 procents säkerhet kan fastställa som direkt orsakade av människan. 

Miljöhotet är ett verkligt sådant och redan nu kan vi se dess fruktansvärda konsekvenser. En konsekvens, som senast denna vecka rapporterats om, är hur valrossar utsätts för fruktansvärda skador, och till och med dör, när de faller ner för stora stenklippor. Något som man tror är kopplat till att den isen de normalt sett använder som viloplats, har smält.

Förutom valrossarna finns det hundratals studier och mätningar som visar att vi med vårt levnadsätt orsakar stor skada på miljön.

Men frågan är, hur gör man bäst för att dra sitt strå i stacken? En fråga, som under de senaste åren, fått många svar. 

Många svenskar väljer att äta mindre kött. Samtidigt tas beslut för att minska användningen av engångsartiklar i plast.

Men det finns vissa saker som tyvärr inte är lika miljövänliga som man tror. Här är några av sakerna du säkert gör som skadar klimatet mer än det hjälper.  

Att köpa tygkassar istället för plastkassar

För att minska användningen av plast erbjuder många affärer och matvarubutiker möjligheten att köpa en tygkasse, som man kan använda fler gånger än en plastkasse. 

Tanken är att tygkassen, som man kan använda om, är mer miljövänlig än plastpåsen som bara används en eller två gånger. 

Men en ny dansk studie visar att det kan vara skadligare att köpa en tygkasse, än en plastpåse. Man bör nämligen använda sig av tygkassen kontinuerligt i 11,5 år för att det ska vara miljövänligare än plastkassen.

Det beror på att tillverkningen av en enda tygkasse i snitt orsakar 606 gånger större vattenförorening än vad en tillverkningen av en plastkasse gör.  

Vad betyder det då, måste du slänga dina tygkassar nu? Nejdå! Se till att använda de du redan har och försök att inte köpa fler. 

Biologiskt nedbrytbara sminkborttagningsservetter och bebisservetter

Något som blivit supertrendigt under de senaste åren är nedbrytbara sminkborttagningsservetter och bebisservetter, som ofta spolas ner i toaletten. 

Men trots att de marknadsförs som miljövänliga alternativ, visar en ny kanadensisk undersökning att dessa typer av produkter ofta är svårnedbrutna och innehåller plaster som skadar miljön. 

Det bästa alternativet är att använda sig av exempelvis tygservetter som kan tvättas och återanvändas flera gånger. 

Tygblöjor

Sist men inte minst har vi blöjor. Av naturliga förklaringar så kan det gå åt en hel del blöjor om man använder sig av, eller tar hand om någon som, behöver dem dagligen. 

Därför har tygblöjan fått en ny boom i stora delar av västvärlden under de senaste åren. 

Men här uppstår samma problem som med tygkassen. Det krävs nämligen en väldigt stor mängd vatten för att producera en tygblöja. 

Beroende på hur man tvättar blöjan, så kan det även då gå åt en hel del vatten. Å andra sidan hamnar sällan tygblöjorna på soptippar eller ute i naturen på samma sätt som en engångsblöja gör.

För att blöjanvändningen ska vara så miljövänlig som möjligt kan man tänka på att inte använda mer vatten än vad som absolut behövs under tvättningen. 

Kolla även in 7 klimatmyter du eller någon du känner kanske gått på

Är du miljömedveten?