Fjädrar
Uppmaningen: Pynta inte med fjädrar i påsk - Foto: TT / Kallestad, Gorm

Uppmaningen: Pynta inte med fjädrar i påsk

Påsken står runt knuten och förberedelserna inför helgen är många. Påskägg ska fyllas med godis, mat ska lagas och riset ska pyntas. Men fjädrarna, behövs de verkligen smycka ut det traditionella påskriset?


Ja, att pynta påskriset med fjädrar är inte alltför ovanligt. Men behövs det verkligen? Organisationen Djurens rätt uppmanar oss alla att tänka efter en extra gång innan vi pyntar loss inför påsk.

För visst är det lätt att tro att fjädrar i alla dessa olika färger är syntetiska. Men något som kanske inte alla har koll på är att många av dessa fjädrar kommer från plockning av levande fåglar, vilket också innebär ett extremt lidande för djuren.

Riktiga fåglar

Enligt Djurens rätt kommer fjädrarna främst från kalkonfarmer i USA och Kina. Orsaken till det ska vara för att svenska slakterier inte tar till vara på fjädrar som det skulle kunna.

– Antingen plockas de från levande djur eller så är det en biprodukt från slakt. Många av fåglarna har slaktas utomlands som i USA eller i Kina. Oftast kommer de från kalkonindustrin i länder som vi i Sverige inte har någon inblick i, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens rätt, till Lantbrukets Affärstidning.

Hon fortsätter:

– Med tanke på det tycker jag att det är självklart att välja andra djurfria alternativ att pynta med. Det finns ingen anledning att djur ska plågas för att vi ska få ett fint påskris.

Kommuner avstår

Redan för fyra år sedan valde kommunerna Lund, Helsingborg, Motala och Luleå att avstå helt från fjäderpyntet. I Lund startades det dessutom år 2019 en namninsamling som en protest mot användning av de traditionella fågelfjädrarna.

Djurens rätts kartläggning av "fjäderfria" kommuner år 2021 visar en glädjande ökning. Hela 264 av Sveriges 290 kommuner väljer ett mer djurvänligt alternativ när de pyntar inför påsken.

– Det glädjer mig att allt fler kommuner bidrar till ett minskat lidande för djuren. Att välja bort fjädrar innebär dessutom inte att påsktraditionen med pyssel och pynt försvinner. Istället för fjädrar från plågade fåglar går det att göra djurvänligt påskpynt i andra material, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt, i pressmeddelandet om kartläggningen.

Allt fler efterfrågar påskfjädrar utan djur

Nuförtiden finns det faktiskt veganska fjädrar, då helt tillverkade av polyester, och de finns såklart i alla de klassiska färgerna.

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur svenska påskfirandet kom till. Har du koll? Om inte kan du läsa mer om det här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du längtat till påsken?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan
USA har, efter krav från militärjuntan, beslutat att dra tillbaka sina – hundratals – soldater från Niger i Västafrika, enligt amerikanska regeringskällor.

Ljungby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Kvinna i 20-årsåldern misstänks för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Polisen rapporterar om brand, Landskrona

3 timmar sedan
"En bil brinner på Lilla Strandgatan och polis larmas till platsen.", skriver polisen på sin hemsida.