Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Uppmaningen: Pynta inte med fjädrar i påsk

- 17/04/2019, 21:01

Påsken står runt knuten och förberedelserna inför helgen är många. Påskägg ska fyllas med godis, mat ska lagas och riset ska pyntas. Men fjädrarna, behövs de verkligen smycka ut det traditionella påskriset?

Ja, att pynta påskriset med fjädrar är inte alltför ovanligt. Men behövs det verkligen? Organisationen Djurens rätt uppmanar oss alla att tänka efter en extra gång innan vi pyntar loss inför påsk.

För visst är det lätt att tro att fjädrar i alla dessa olika färger är syntetiska. Men något som kanske inte alla har koll på är att många av dessa fjädrar kommer från plockning av levande fåglar, vilket också innebär ett extremt lidande för djuren.

Riktiga fåglar

Enligt Djurens rätt kommer fjädrarna främst från kalkonfarmer i USA och Kina. Orsaken till det ska vara för att svenska slakterier inte tar till vara på fjädrar som det skulle kunna.

– Antingen plockas de från levande djur eller så är det en biprodukt från slakt. Många av fåglarna har slaktas utomlands som i USA eller i Kina. Oftast kommer de från kalkonindustrin i länder som vi i Sverige inte har någon inblick i, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens rätt, till Lantbrukets Affärstidning.

Hon fortsätter:

– Med tanke på det tycker jag att det är självklart att välja andra djurfria alternativ att pynta med. Det finns ingen anledning att djur ska plågas för att vi ska få ett fint påskris.

Kommuner avstår

Redan för tre år sedan valde kommunerna Lund, Helsingborg, Motala och Luleå att avstå helt från fjäderpyntet. I Lund har det i år dessutom startats en namninsamling som en protest mot användning av de traditionella fågelfjädrarna.

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur svenska påskfirandet kom till. Har du koll? Om inte kan du läsa mer om det här!

Har du längtat till påsken?