Medicin och alkohol, ingen bra kombination
Alkohol och läkemedel går sällan bra ihop. - Foto: Vilhelm Stokstad/TT, Nora Lorek / TT

Här är flera läkemedel som du inte bör kombinera med alkohol

Hur många gånger har man inte hört att man inte ska bland medicin och alkohol? Frågan är ju varför man inte ska göra det och vad som händer om man blandar vissa mediciner med alkohol. Nyheter24 reder ut.


Att blanda vissa typer av mediciner med alkohol kan föra med sig en hel del konsekvenser. Vissa läkemedel har ju en del biverkningar och med alkohol kan det förvärras.

Men något som kan vara bra att ta med sig är att exakt vad som händer med kroppen om du blandar alkohol och medicin är olika från person till person. Men det här är vad som kan hända.

En vanlig konsekvens av att blanda alkohol med medicin är att levern tar skada. På vilket sätt? Alkohol bryter ner vissa typer av mediciner snabbare, som i sin tur kan leda till att läkemedlet blir mindre effektivt. 

Farligt och skadligt ämne

Vad är det som är farligt? Jo, det bildas ett farligt ämne när alkoholen bryts ner i kroppen. Ämnet kallas acetaldehyd och kan bli skadligt om det blandas med vissa mediciner. 

Symptom på detta? Exempelvis illamående, hjärtklappning, andningssvårigheter och en kraftig rodnad i ansiktet.

Ju mer och längre man dricker alkohol, desto värre kan konsekvenserna också bli.

Bildkälla: Pixabay

Här är några av de läkemedel som inte bör blandas med alkohol

Inflammationsdämpande, smärtstillande

Läkemedel även kallade NSAID eller coxhämmare kan försvåra det för kroppen att läka sår, men också irritera slemhinnan i magen. Samma effekt kan alkohol ha på kroppen. 

Så om du blandar alkohol med dessa riskerar du att få exempelvis en magblödning. Treo, Ipren, Voltaren, Ibumetin är exempel på dessa läkemedel.

Smärtstillande, innehållande paracetamol

Paracetamol + alkohol = kan vara förödande. I vissa fall kan kombinationen leda till livshotande leverskador. Dricker du alkohol mycket och ofta bör du inte få i dig paracetamol. 

Gäller det dock en enstaka tablett och du har druckit en mindre mängd alkohol kvällen innan så bör det inte vara någon fara.

Lugnande och sömnmedel

Anledningen till att du inte borde kombinera lugnande eller sömnläkemedel med alkohol är på grund av att alkohol påverkar effekten av dessa mediciner. 

Antidepressiva

Att blanda alkohol och antidepressiva läkemedel kan ge en del biverkningar, bland annat aggressivitet och förvirring, samt öka risken för blödningar.

Medicin innehållande metronidazol eller tinidazol

Äter du medicin mot infektioner som innehåller metronidazol eller tinidazol bör du inte dricka alkohol. Varför? Alkoholen bryts ner mer långsamt i kroppen, så halten av acetaldehyd (alkoholens giftiga nedbrytningsämne) ökar.

Men en liten mängd vin eller öl funkar bra med vissa typer av antibiotika, ett exempel är penicillin.

Smärtstillande, innehållande opioider

Om opioider, läkemedel innehållande morfin eller morfinliknande läkemedel, blandas med alkohol så kan halten av opioider öka som i sin tur kan påverka andningen.

Medicin mot hjärt- och kärlsjukdomar

Att dricka alkohol kan påverka hjärtats pumpförmåga, men också vidga blodkärlen. Medicin med en blodtryckssänkande effekt som blandas med alkohol kan ge riktigt obehagliga blodtrycksfall.

Äter du något av dessa läkemedel så borde du vara försiktig med att förtära alkohol:

  • Vätskedrivande läkemedel mot högt blodtryck och hjärtsvikt.
  • Nitroglycerin eller liknande mot kärlkramp i hjärtat.
  • Kalciumflödeshämmare mot högt blodtryck, rubbningar i hjärtrytmen och förebyggande mot kärlkramp.

Läkemedel mot diabetes

Vissa mediciner, behandlingar och insulin mot diabetes typ 2 kan ge ett flertal biverkningar om de kombineras med alkohol. Lågt blodsocker är något du riskerar att drabbas av.

Elidel och Protopic mot hudsjukdomar

Läkemedel som behandlar hudsjukdomar, exempelvis eksem, kan göra dig extra känslig mot alkohol. Kombinationen kan även ge biverkningar som kraftig rodnad i ansiktet och hudirritation.

Källa: Må bra

Nyheter24 har tidigare skrivit om att du snart kan vaccinera dig mot glutenintolerans. Här kan du läsa mer om det.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hade du koll på detta?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.