Onsdag 1 Dec
Stockholm

Snart kan du vaccinera dig mot glutenintolerans

en person får spruta, bröd och en tjej som har ont i magen
Snart kan det finnas vaccin mot glutenintolerans. Foto: Shutterstock / Pixabay

I en ny studie ska ett nytt vaccin testas på personer som är glutenintoleranta. Visar vaccinet effekt kan det betyda att det äntligen finns ett vaccin för glutenintoleranta!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nybakad kanelbulle – en doft som nog de flesta känner är lite lockande. Men det är många som kan behöva tacka nej till bullen eller de härliga pepparkakorna på jul. Varför? Glutenintoleransen. 

Vete, korn och råg

Man läser och hör om det varje dag. Men vad sjutton innebär egentligen glutenintolerans? 

Att vara glutenintolerant innebär att man inte tål själva proteinet gluten. Du kan hitta gluten i vete, korn och råg. 

Vad händer om en intolerant råkar äta gluten? 

Tunntarmen blir inflammerad, vilket gör så att kroppen inte tar upp näringen som den ska. Andra symtom kan vara gaser i magen, diarré, trötthet men också att tappa vikt. Enligt Vårdguiden är glutenintolerans och besvären för det något som varar hela livet.

Vaccin ska testas

För att undvika symptomen är enda sättet idag för en intolerant att undvika smärta är att helt enkelt låta bli att stoppa i sig gluten. 

Men nu kan det bli ändring på den saken, snart kan det nämligen finnas ett vaccin. Ja, det är sant. En studie inleds nu och vaccinet kommer att testas på glutenintoleranta.

Det är sen flera år tillbaka som forskare har arbetat med utvecklingen av ett vaccin mot glutenintolerans, rapporterar Allers.

Och det är inte bara snack utan nu börjar det bli verkstad på riktigt. Ett läkemedelsföretag i Australien har nämligen kommit så pass långt i processen att vaccinet nu ska testas – på patienter. Det blir patienter i Australien, USA och på Nya Zeeland som ska få prova på det nya vaccinet.

Det kommer att ges till patienterna i 16 veckor, två gånger i veckan.

Vaccinspruta. Bildkälla: Pixabay

Hur fungerar vaccinet?

Immunterapi kallas metoden och tanken är att vänja kroppen långsamt med något som den inte tål. 

Vaccinet heter Nexvax2 och ska fungera på så vis att den programmerar om immunförsvaret. Varför? Så att den helt enkelt inte reagerar med allergisk reaktion på gluten. 

Resultat redan år 2019

Vaccinet kommer under tiden att utvärderas. Hur är säkerheten och vad har det givit för effekt?

Hör och häpna, om vaccinet godkänns så kommer glutenintoleranta personer att kunna äta gluten igen! Och detta utan att få ont eller riskera tarmskador, skriver Allers.

Vi får hålla tummarna för alla glutenintoleranta till september 2019, för då beräknas det finnas ett resultat av studien.

Nyheter24 har tidigare skrivit om en studie som visar på att hjärnan kan leva och fungera i flera timmar efter att vi har dött. Det kan du läsa mer om här

Är du allergisk mot något?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela