Fredag 24 Sep
Stockholm

Rekordpriset: Så mycket mer betalar vi för bensin i Sverige

Bensinpriset i Sverige jämförs med resten av världen.
Bensinpriset i Sverige jämförs med resten av världen. Foto: Andreas Hillergren/TT, Pixabay

16,97 kronor per liter. Det är det nya rekordpriset för bensin i Sverige. Men hur står sig priset jämfört med andra länder i världen? Nyheter24 har tagit fram spaden för att gräva fram svaren.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under helgen slogs det ett nytt prisrekord för bensin när det rekommenderade priset för 95-oktanig bensin tickade upp till hela 16,97 kronor per liter. Och till sommaren kan priset stiga ännu mer när många svenskar väljer att åka på bilsemester.

Men hur står sig det svenska bensinpriset gentemot andra länder? Jo, vi har den 153:e billigaste bensinen i världen, strax före våra grannländer Danmark och Norge. Alltså har vi en av de dyraste priserna i världen om man jämför med de 163 länder som finns med på listan med siffror från 22 april 2019.

Sverige slog nytt prisrekord för bensin med 16,97 kronor per liter. Bildkälla: Anders Wiklund/TT

Zimbabwe toppar "bensinpriserna"

Bensinpriset är högst i Zimbabwe där man betalar hela 31,17 kronor per liter. Detta sedan president Emmerson Mnangagwa chockhöjde priset med 150 procent under januari månad. Det ledde till tumult och kravaller i det afrikanska landet efter att många av medborgarna protesterade mot det höga bensinpriset.

Här är listan på de fem högsta bensinpriserna i världen, enligt Teknikens Värld:

  1. Zimbabwe 31,17 kr/liter
  2. Hongkong 20,24 kr/liter
  3. Monaco 18,02 kr/liter
  4. Norge 17,98 kr/liter
  5. Nederländerna 17,62 kr/liter

Glass är dyrare än bensin i Venezuela

Venezuela är landet som erbjuder bensin till absolut lägst pris. Fjuttiga 0.08 kronor per liter får man betala för sin soppa, vilket har varit ett omtalat ämne runt om i världen under flera decennier. Ett stående skämt, som faktiskt är helt sant, är att det kostar betydligt mycket mer att köpa en glass än att tanka bilen full.

Här är listan på de fem lägsta bensinpriserna i världen, enligt Teknikens Värld:

  1. Venezuela 0,08 kr/liter
  2. Sudan 1,18 kr/liter
  3. Iran 2,60 kr/liter
  4. Kuwait 3,14 kr/liter
  5. Algeriet 3,22 kr/liter
Det är dyrare att köpa en glass än att tanka bilen i Venezuela. Bildkälla: Pixabay

Det återstår att se ifall Sverige klättrar sig upp på en topp fem-placering i framtiden. Men efter den nya rekordhöjningen står det klart att bensinpriset för första gången är dyrare är diesel. Detta efter att bensinbilar återigen faller svenskarna i smaken och säljs betydligt fler antal än dieselbilar, enligt Teknikens Värld.

Tycker du att bensinpriset är för högt i Sverige?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela