Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Studie: Föräldrar som pratar mycket får smartare barn

- 02/05/2019, 22:44

Att prata mycket med ditt barn på ett vuxet sätt är superbra! I alla fall enligt resultatet från en stor studie som gjorts. Den visar att barn till föräldrar som pratar mycket blir smartare.

En del av oss är mer extroverta än andra och ÄLSKAR att prata – det finns verkligen inget stopp. Det spelar egentligen ingen roll om vem man pratar med, orden bara flödar ur munnen.

Men enligt en ny stor studie ska du fortsätta prata mycket – i alla fall med din bebis. Då kommer du inte bara att hjälpa hen att utvecklas, hen kommer dessutom bli väldigt intelligent i framtiden, skriver Daily Star.

Satte ljudinspelare på barnens kläder 

Forskare vid University of York har genom studien hittat ett samband mellan att de barn som omgivits av en förälder som pratat mycket, får en bättre förmåga att resonera, numrera och skapa en medvetenhet om sin omvärld. 

När forskarna genomförde studien satte de små mikrofoner på kläderna hos 107 barn i åldrarna två till fyra år. Genom att lyssna på barnens interaktioner med deras föräldrar kunde forskar-teamet få en bild av vad barnen utsattes för. 

Studerade kognitiv förmåga

Dessutom uppmanades också föräldrar att göra aktiviteter med sina barn, sådana aktiviteter som var utformade för att testa barnens kognitiva färdigheter.

– Med hjälp av mikrofoner kunde vi studera verkliga interaktioner mellan små barn och deras familjer på ett diskret sätt i en hemmamiljö snarare än i ett laboratorium, säger Katrina d'Apice, en av de som ligger bakom studien, skriver Daily Star.

Hon fortsätter:

– Vi kom fram till att mängden vuxenord som barn hör är positivt förknippade med deras kognitiva förmåga. 

Analyserade föräldraskap 

När forskarna analyserade ljudinspelningarna studerade de också vilken inverkan olika typer av föräldraskap hade på barnens beteende.

Föräldrar som var lyhörda och uppmuntrande hade barn som visade färre tecken på rastlöshet och aggressivitet, rapporterar Daily Star

Läs också: Trotsiga barn tenderar att bli mer framgångsrika