Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Studie: Trotsiga barn tenderar att bli mer framgångsrika

- 13/04/2019, 20:36 -

Är ditt barn trotsigt eller har hett temperament? Det kan vara en supergrej! En studie visar nämligen att barn som har dessa egenskaper tenderar att bli mer framgångsrika som vuxna.

Barns humör kan växla lika snabbt som svenskt sommarväder. Ena sekunden är de harmoniska, lugna och glada och andra sekunden är de arga eller ledsna. Att stå fast vid ett beslut när barnet vill något annat kan i stundens hetta vara lättare sagt än gjort.

Men kanske är det bra att ditt barn trotsar dig och har ett hett temperament – för enligt en studie har barn med just de egenskaperna större chans att bli framgångsrika som vuxna, jämfört med de barn som är lugna, rapporterar Practical Parenting.

Studien

Studien publicerades först i Developmental Psychology och genomfördes på så sätt att man spårade inkomsten och utbildningen av personer som gått på skolor i Luxemburg som barn.

Vad man fann? Att de personer som trotsade sina föräldrar under sina första år i livet, tenderade att gå ut gymnasiet, vidareutbilda sig och lyckas i jobbkarriären. 

Även psykologen Angela Duckworth, från University of Pennsylvania, har gjort en liknande studie och fått liknande resultat. 

Hon menar att om barn har ett trotsigt personlighetsdrag redan från en tidig ålder, så kommer de barnen mer sannolikt att lyckas med sin karriär. Vidare menar hon att de har egenskaper som "uthållighet och passion för långsiktiga mål", skriver Practical Parenting.

Så, nästa gång ditt barn kräver att få iPaden eller att få spela på din mobil i timmar, så kan du tröstas av det faktum att hen om ett par år kanske är vd eller läkare!

Nyheter24 har tidigare skrivit att föräldrar har sömnbrist i SEX år efter att barnet har fötts. Läs mer om det här!