Tisdag 7 Dec
Stockholm

Därför kan dubbfria vinterdäck på sommaren innebära livsfara

Sommar, däck
Därför kan dubbfria vinterdäck på sommaren innebära livsfara. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT, PONTUS LUNDAHL / TT

Att köra med friktionsdäck på sommaren går och det är dessutom fullt lagligt. Men frågan är: Hur bra är det? Inte så bra alls enligt nya tester.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Något som kanske inte alla egentligen vet om är att det faktiskt inte finns något som heter "året runt-däck". Friktionsdäck tror en del är däck man kan använda året runt, men tyvärr stämmer inte det. Eller ja, du kan, men det är verkligen inte bra.

Trots att det inte alls är bra, så kör en hel del med friktionsdäck på sommaren ändå. Många tester har visat hur illa det är att köra med just dubbfria vinterdäck på sommaren då vägarna är varma och torra. 

– Det här visar hur viktigt det är att ha rätt däck för rätt väglag. Ur trafiksäkerhetssynpunkt är det helt förkastligt att använda dubbfria vinterdäck på sommaren, säger Heléne Lilja, chef kommunikation och samhälle på Motormännen, till Allt om bilar.

Ökade bromssträcka med över 40 procent

De senaste testerna som är gjorda är av just Motormännen har kommit fram till en skrämmande bromssträcka. En testbil med sommardäck som bromsade fullt från 100 kilometer i timmen på varmt underlag, stannade efter 31,6 meter. Men när samma bil på samma underlag hade dubbfria vinterdäck stod bilen inte stilla förrän efter 45 meter.

Bromssträckan ökar alltså med över 40 procent om man kör med dubbfria vinterdäck istället för sommardäck på sommaren.

"Kändes det som om bilen flöt runt"

Men det är inte bara bromssträckan som påverkas negativt, utan även körningen. Enligt Motormännens tester så "kändes det som om bilen flöt runt uppe på asfalten. Den blev segare i uppförandet och sladdade mycket vid undanmanöverprov" när bilen kördes på sommarvägar med dubbfria vinterdäck.

Vad beror detta på? Jo, gummit i vinterdäck är mjukare av anledningen att kunna greppa is och snö. Eftersom att den gummimixen är avsedd för just det ändamålet så funkar inte det alls lika väl på torra och varma sommarvägar.

Bilar man inte vill ha bakom sig

– Det har visat sig att runt fem procent av landets bilar använder vinterdäck på sommaren. Det betyder att en kvarts miljon bilar i Sverige kör med usla bromsprestanda under halva året. Det här är bilar man inte vill ha bakom sig när man måste tvärbromsa, avslutar Heléne Lilja till Allt om bilar.

Motormännens egna ord: "Att köra med ett odubbat, nordiskt vinterdäck på sommaren kan alltså innebära lika stor risk som att köra med sommardäck på barmark om vintern".

Nyheter24 har tidigare skrivit om bilen som tog hela internet med storm. Kan du se den "osynliga" bilen? Kika efter här.

Bil
Har du bil?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela