Så försöker man omvandla homo- och bisexuella personer.
Så försöker man omvandla homo- och bisexuella personer. - Foto: TV3, Andre Penner/AP/TT

Det här är "gay conversion therapy"

”Gay conversion therapy” är en typ av omvandlingsterapi som går ut på att försöka ”bota” homo- och bisexuella personer. Så här går kontroversiella metoden till.


"Gay conversion therapy" är en pseudovetenskaplig metod som går ut på att omvandla personer med en bi- eller homosexuell läggning till att bli hetero. Det går ut på att genom psykologiska eller andliga metoder, försöka "bota" människor till att bli "normala" igen.

I kvällens avsnitt av "På gränsen med Peter Jihde" får vi träffa amerikanen Mark Culligan som jobbar med denna typ av omvandlingsterapi på en kyrka i Tampa, Florida.

Finns över hela världen

"Gay conversion therapy" är förbjudet i ett fåtal länder, men är fortfarande lagligt i många delar av världen. Argentina, Brasilien och Ecuador är några av länderna som har bannlyst metoden. Men i stora delar av Europa, majoriteten av delstaterna i USA och i nästan hela Afrika så är detta fortfarande tillåtet.

I Sverige finns det ingen lagstiftning som förbjuder "gay conversion therapy".

Teorier och tekniker

I försöket att "bota" personer för sin sexuella läggning används ett flertal behandlingar. Bland annat finns den extrema metoden "beteendemodifikation", som innebär elstötar och illamåendeframkallande läkemedel under visning av erotiska bilder.

Annars används "reparativ terapi" som går ut på att ta bort den "oönskade attraktionen med samma kön". Teorin härstammar från psykologen Joseph Nicolosi, som menade på att homosexualitet är en persons rationella och omedvetna försök att "självreparera" känslor av underlägsenhet.

Religiösa förespråkare

Majoriteten av de ledande förespråkarna för "Gay conversion therapy" tenderar att komma från kristna extremistgrupper eller andra religiösa sekter som anser att homosexualitet är en "sjukdom". Den största organisationen NARTH, har sin bas i Kalifornien i USA, och samarbetar ofta med religiösa grupper.

Hälsoorganisationer fördömer metoden

Många internationella hälsoorganisationer har fördömt och kritiserat metoden. Bland annat har den nationella hälsoorganisationen i USA annonserat att det inte finns några vetenskapliga bevis för terapins effekter under de senaste 40 åren.

Peter Jihde träffar en amerikan som försöker "bota" sin sexuella läggning. Bildkälla: TV3

Se klippet ovan när Peter Jihde besöker ”gay conversion therapy”!

På gränsen med Peter Jihde sänds ikväll klockan 21.00 på TV3.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det här helt sjukt?
Tack för din röst!