Mat som får kroppen att lukta illa.
Här är maten som får din kropp att lukta illa. - Foto: Foto: Unsplash/Pixabay

Här är maten du äter som får kroppen att lukta illa

Precis som att viss mat kan ge dig dålig andedräkt så finns det annan mat som kan orsaka oönskad kroppsdoft. Här är maten som får dig att lukta illa.


Vissa saker i livet är ganska självklara. 

En sådan sak är till exempel om du käkar en riktigt god tzatsiki till lunch, så kommer din mun med största sannolikhet att lukta vitlök. Det ska självklart inte stoppa dig från att njuta av det goda i livet.

Men om du vill ha en behaglig och krispig andedräkt efter lunchrasten så kanske det bästa är att skippa vitlöken. 

På samma sätt finns det viss mat som får kroppen att lukta illa. 

Här är maten du bör se till att undvika: 

Alkohol

Visst kan det vara riktigt kul att ha en slirig utekväll. Men alkohol kan faktisk orsaka en ganska o-nice os. När det som är i ditt glas tar sig ut i kroppen omvandlas det till ättiksyra. Och syran kan sedan ta sig ut ur dina porer. Det är det som ibland kan skapa en "spritdoft" dagen efter att man druckit alkohol. 

Sparris

Om du gillar sparris så finns det en ganska stor chans att du upplevt "sparriskiss" –  alltså den starka fräna doften som kisset får efter att man ätit sparris. Cirka 40 procent av befolkningen kan "drabbas" av sparriskiss om de äter grönsaken. Den särskilda doften uppstår på grund av en kemisk reaktion med svavel och aminosyror som äger rum i kroppen. 

Det beror på att sparris innehåller svavelhaltiga substanser som ­liknar sådan som finns i ruttna ägg, lök och hos skunkar. 

Korsblommiga grönsaker

Några andra grönsaker som kan få kroppen att lukta illa är de korsblommiga grönsaker, det vill säga bland annat: Broccoli, blomkål, brysselkål, pepparrot med mer. 

Och precis som med sparris är boven i dramat svavel, alltså ämnet som luktar lite som ruttna ägg. Förutom att dina pruttar kommer att lukta lite värre än vanligt, så kan svavlet tillsammans med bakterier på din hud få din kropp att osa, enligt Allure

Lök och vitlök

På samma sätt som att din mun snabbt kan avslöja om du käkat lök och vitlök, så kan även andra delar av din kropp göra det. På grund av att de innehåller en hög halt av så kallade flyktiga organiska föreningar, vilket gör att doften kan ta sig ut genom porerna. 

Rött kött

Vid det här laget har du kanske förstått att svavelrik mat för det mesta = dålig kroppsdoft. Och det är just därför som rött kött kan göra att ditt bajs luktar extra otrevligt. En studie som publicerades på Oxford Academic jämförde svettlukten hos personer som åt rött kött, och som inte gjorde det, visade att rött kött även kan påverka ditt svett. I studien utfördes blinda dofttester där testpersoner fick dofta i armhålorna på olika män, där hälften av männen åt den ena respektive den andra kosten. Resultatet visade att de som doftade upplevde att männen som åt rött kött luktade sämre. 

Källa: Allure

Här kan du också kolla in åtta enkla knep för att bli kvitt dålig andedräkt.

Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Agnesfridsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

"Polisen har hanterat två butiksstölder under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.