Mat som får kroppen att lukta illa.
Här är maten som får din kropp att lukta illa. - Foto: Foto: Unsplash/Pixabay

Här är maten du äter som får kroppen att lukta illa

Precis som att viss mat kan ge dig dålig andedräkt så finns det annan mat som kan orsaka oönskad kroppsdoft. Här är maten som får dig att lukta illa.


Vissa saker i livet är ganska självklara. 

En sådan sak är till exempel om du käkar en riktigt god tzatsiki till lunch, så kommer din mun med största sannolikhet att lukta vitlök. Det ska självklart inte stoppa dig från att njuta av det goda i livet.

Men om du vill ha en behaglig och krispig andedräkt efter lunchrasten så kanske det bästa är att skippa vitlöken. 

På samma sätt finns det viss mat som får kroppen att lukta illa. 

Här är maten du bör se till att undvika: 

Alkohol

Visst kan det vara riktigt kul att ha en slirig utekväll. Men alkohol kan faktisk orsaka en ganska o-nice os. När det som är i ditt glas tar sig ut i kroppen omvandlas det till ättiksyra. Och syran kan sedan ta sig ut ur dina porer. Det är det som ibland kan skapa en "spritdoft" dagen efter att man druckit alkohol. 

Sparris

Om du gillar sparris så finns det en ganska stor chans att du upplevt "sparriskiss" –  alltså den starka fräna doften som kisset får efter att man ätit sparris. Cirka 40 procent av befolkningen kan "drabbas" av sparriskiss om de äter grönsaken. Den särskilda doften uppstår på grund av en kemisk reaktion med svavel och aminosyror som äger rum i kroppen. 

Det beror på att sparris innehåller svavelhaltiga substanser som ­liknar sådan som finns i ruttna ägg, lök och hos skunkar. 

Korsblommiga grönsaker

Några andra grönsaker som kan få kroppen att lukta illa är de korsblommiga grönsaker, det vill säga bland annat: Broccoli, blomkål, brysselkål, pepparrot med mer. 

Och precis som med sparris är boven i dramat svavel, alltså ämnet som luktar lite som ruttna ägg. Förutom att dina pruttar kommer att lukta lite värre än vanligt, så kan svavlet tillsammans med bakterier på din hud få din kropp att osa, enligt Allure

Lök och vitlök

På samma sätt som att din mun snabbt kan avslöja om du käkat lök och vitlök, så kan även andra delar av din kropp göra det. På grund av att de innehåller en hög halt av så kallade flyktiga organiska föreningar, vilket gör att doften kan ta sig ut genom porerna. 

Rött kött

Vid det här laget har du kanske förstått att svavelrik mat för det mesta = dålig kroppsdoft. Och det är just därför som rött kött kan göra att ditt bajs luktar extra otrevligt. En studie som publicerades på Oxford Academic jämförde svettlukten hos personer som åt rött kött, och som inte gjorde det, visade att rött kött även kan påverka ditt svett. I studien utfördes blinda dofttester där testpersoner fick dofta i armhålorna på olika män, där hälften av männen åt den ena respektive den andra kosten. Resultatet visade att de som doftade upplevde att männen som åt rött kött luktade sämre. 

Källa: Allure

Här kan du också kolla in åtta enkla knep för att bli kvitt dålig andedräkt.

Mat
Senaste nytt

WHO uppmanas av Israel att tömma Gazaförråd

Spotify lyfte på Wall Street efter sparbesked

De ledande indexen på Wall Street stängde med röda siffror på måndagen. Spotifys aktie bröt mot den övergripande riktningen och steg kraftigt efter beskedet om ett nytt sparpaket.

De värsta lösenorden du kan ha 2023 – hackarna knäcker dem på 1 sekund

Här är en lista med de tio vanligaste lösenorden 2023. Dessa lösenord tar mindre än en sekund för hackarna att lista ut.

Misstänkt mordförsök på tåg i Nässjö – man i 25-årsåldern gripen

En man i 25-årsåldern har gripits misstänkt för försök till mord och brott mot knivlagen ombord på ett tåg i Nässjö, skriver polisen på sin sajt.

Advokat straffas för allvarligt brott mot ed

1 timme sedan
Advokaten förde in brev till en klient som satt häktad med restriktioner. Nu bötfälls han för ett "mycket allvarligt" brott mot god advokatsed – men slipper uteslutning, rapporterar Dagens Juridik.

Uppgifter: Brittisk kärnkraftsanläggning hackad

1 timme sedan
Hackergrupper med ryska och kinesiska kopplingar har gjort intrång i den brittiska kärnkraftsanläggningen Sellafields it-system.