Söndag 16 Jan
Stockholm

Här får överviktiga personer gratis cyklar

I den här staden får överviktiga människor gratis cyklar.
I den här staden får överviktiga människor gratis cyklar. Foto: NTB scanpix / TT, Henrik Montgomery/TT

Människor som lider av fetma kommer få tillgång till gratis cyklar. Det har hälsokommittén i Cardiff beslutat som vill se om projektet kommer påverka invånarnas hälsa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Majoriteten av invånarna i den walesiska huvudstaden Cardiff lider av fetma. Hela 54 procent av befolkningen är överviktiga och för att ta krafttag mot problemet så vill nu den lokala hälsokommittén införa drastiska åtgärder.

Receptbelagt medlemskap

De vill nämligen göra det gratis för överviktiga personer att cykla. Läkare kommer därför kunna skriva ut recept till patienter som möjliggör ett sex månader långt medlemskap i en cykelpool.

Hälsokommittén har uttalat sig om projektet och säger att patienterna kommer få tillgång till en kod som ger dem obegränsad cykling i huvudstaden. Dock får varje cykeltur endast ta 30 minuter.

– Även fast vi är medvetna om fördelarna av motion för våra patienter, så är människor ibland motvilliga att engagera sig, säger doktor Karen Pardy till Daily Star.

Målet är att få personer som lider av fetma att bli mer aktiva

Företaget Nextbike lanserades i maj förra året och har nu 500 tillgängliga cyklar på 27 olika ställen i Cardiff. 10 000 resor görs varje vecka och nu kommer alltså personer som lider av fetma få cykla gratis.

– Nextbike på recept ger människor möjlighet att cykla runt Cardiff och inse hur det kan hjälpa deras hälsa, säger Pardy till Daily Star.

Får hälsoprojektet ett lyckat resultat så kan cyklarna bli gratis för alla stadens medborgare i framtiden.

Personer som lider av fetma får gratis tillgång till cykel i Cardiff, Wales. Bildkälla: Pixabay

Att röra på sig är bra för hälsan – men de här andra trendiga hälsokurerna då? Faktum är att de inte alls är så nyttiga som du kanske tror. Kika här för att se vilka du har gått på.

Tycker du att det är rätt att överviktiga människor får gratis cyklar?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela