Forskares nya upptäckt: Gonorré kan smitta via hångel

- 13/05/2019, 15:28

En ny galen upptäckt har gjorts kring gonorré. Ny forskning visar att man inte nödvändigtvis ens behöver ha sex för att smittas av bakterien – det kan räcka med att hångla.

Det är aldrig kul när det känns dåligt i underlivet. Och om du är sexuellt aktiv så förstår du, bland annat av tidigare nämnda anledning, att det är viktigt att vara noga med att skydda sig.  

Har man tur så kan man komma undan med illaluktande flytningar och kliande som går att bota med ett besök hos läkaren. Men har man otur kan tyvärr sexuellt överförbara virus och sjukdomar orsaka mycket allvarligare bekymmer.  

Virus som könsherpes, hiv och och hepatit B är några av de sjukdomar som kan ge besvär livet ut. Tack vare vetenskapliga framsteg, bromsmedicin och tillgängliga behandlingar så kan den som lever med någon av dessa virus leva ett relativt normalt liv. Men utan behandling kan exempelvis hiv och hepatit B orsaka stora hälsoproblem som i allra västa fall kan leda till döden. 

Supergonorré – är resistent mot antibiotika

Förra året gick Folkhälsomyndigheten ut med en skrämmande rapport gällande antibiotikaresistenta bakterier, det vill säga bakterier som inte längre går att bekämpa med antibiotika. 

Enligt rapporten tror man att antalet antibiotikaresistenta bakterier i världen kommer att ha fördubblats vid 2030 – och fyrdubblats 2050. 

Ökningen gäller både bakterier som man tidigare inte känt till, men också "vanliga" bakterier som utvecklats och blivit resistenta mot antibiotika. 

En av dessa är den så kallade "supergonorrén". 

De första fallen av den aggressiva versionen av den relativt vanliga könssjukdomen började uppmärksammas 2017 när Världshälsoorganisationen gick ut och varnade om dem.

Supergonorrén är alltså vanlig gonorré, men den går inte att behandla med antibiotika, som tidigare använts som ett botemedel för bakterien.

Ny studie: Gonorré kan troligtvis smitta via hångel 

Och nu visar det sig att det kanske inte räcker med att var noga med att skydda sig från gonorré när man har analt, oralt eller vaginalt sex. Man kan smittas av sjukdomen i underlivet, analt och i halsen. Och just halsversionen har man tidigare trott endast smittat genom oralsex. 

Men australiensiska forskare upptäckte nyligen att det finns en risk att man inte ens behöver ha sex för att smittas. Istället kan vanligt hångel vara ett sätt att föra vidare oral gonorré. 

I studien tittade man på ett frågeformulär från mer än 3 000 homosexuella och bisexuella män som besökt en mottagning för sexuell hälsa i Melbourne. Sex procent av männen testade positivt för oral gonorré. 

Forskarna upptäckte att de män som hånglat (utan att ha haft sex) med fler personer än genomsnittet och de som både kysst och haft sex med fler personer än genomsnittet, var de som löpte högst risk att testa positivt för oral gonorré. 

"Vi fann att ju fler människor en individ kysst desto högre var risken att de smittats med gonorré i halsen, detta oavsett om personen haft sex eller inte i samband med kyssen. Denna data skiljer sig från tidigare slutsatser som dragit kring oral gonorré, då man tidigare utgått från att personerna smittats av en partners penis" skriver forskarna i studien

Symptom på gonorré

• sveda när du kissar
• flytningar från penisen eller slidan
• flytningar från analöppningen
• mellanblödningar
• ont i pungen
• röda och svullna ögon om du har fått sperma eller slidsekret där.

Symptom på oral gonorré

• ont i halsen
• rodnad i halsen
• feber
• svullna lymfkörtlar i halsen

Källa: 1177, Healthline

Vill du läsa mer om supergonorré? Då kan du göra det här.

Nyligen gick forskare ut med att det snart finns ett vaccin mot herpes, här kan du läsa mer om det

Om du är sexuellt aktiv, är du noga med att skydda dig?