Snart finns ett vaccin mot herpes

- 30/10/2018, 19:44

Nu har forskare hittat ett vaccin mot herpes. Vaccinet tros inte bara kunna förhindra att man blir smittad, utan också lindra de som är smittade.

Man beräknar att 70 procent av den svenska befolkningen bär på herpes antikroppar. Alltså är majoriteten av vår befolkning smittbärare, enligt RFSU.

Men av de 70 procenten är det bara 20 procent som är medvetna om att de har herpes. 60 procent har herpessymptom men är inte medvetna om det är just herpes de upplever, och de resterande 20 procenten lever i princip helt symtomfritt.  

Runtom i världen så bär cirka  3,7 miljarder människor på antingen herpes typ 1 eller 2, enligt World Health Organization. Typ 1 uppenbarar sig främst på munnen medan typ 2 främst gäller underlivet. 

Viruset ligger i dvala

När man smittas av herpesvirus "bosätter" sig viruset i kroppen permanent. Väl inne i kroppen infekterar viruset nervceller där det sedan går i dvala. När viruset är i dvala upplever den smittade inga symptom, enligt Illustrerad Vetenskap. 

Men det finns många olika faktorer som kan väcka viruset till liv. Ett av de allra vanligaste är stress. Och i vaket tillstånd förflyttar sig viruset ut ur nervcellerna och infekterar hudceller istället. Och där orsakar det blåsor och sår.

Vaccinet

När herpes blossar upp så kan det innebära en sårig läpp eller ett kliigt underliv, vilket självklart kan orsaka irritation och stress. Men förhoppningsvis kommer det inte att vara så länge till. 

Det är nämligen så att man nu hittat ett effektivt botemedel – ett genombrottet som gjordes av forskare på Perelman School of Medicine i Pennsylvania.

Men nu har man alltså tagit fram ett vaccin, som varit framgångsrikt när det testats på både marsvin och makaker. Det bästa med vaccinet är att man tror att det både kommer att kunna förebygga smitta, men också kurera människor som redan smittats. 

Dessvärre kan man få vänta ett tag. Om allt går som det ska kommer vaccinet troligtvis finnas tillgängligt på marknaden inom tio år, enligt Illustrerad Vetenskap. 

Visste du att det finns en hel del myter gällande könsjukdomar? Här är några av de vanligaste myterna.

Har du någon gång haft ett munsår?