Moped
Dags för moppekort? Nyheter24 ger dig grymma tips! - Foto: Pixabay

Ska du ta mopedkörkort? Här är 10 tips för dig

Är du en av de som funderar på att ta mopedkörkort i sommar? Då har du hittat rätt! Nyheter24 listar vad du bör tänka på innan, under och efter du tagit körkortet!


Dags för moppekort? Kul! Nyheter24 hjälper dig. Vi har listat 10 saker som du behöver veta innan och efter du klarat uppkörningen och teoriprovet.

1. Ålder

Det första och grundläggande kravet är självklart att du har fyllt 15 år. Dock är det lov att börja övningsköra när du är minst 14 år och 9 månader. Det är dock inte lagligt att övningsköra på egen hand eller med hjälp av förälder eller annan myndig person, utan då måste du övningsköra med en godkänd lärare.

2. Körkortstillstånd

Du behöver skaffa ett körkortstillstånd innan du sätter igång med allt. Det krävs av Transportstyrelsen, eftersom de behöver veta att du uppfyller alla krav som behövs för att ens få skaffa mopedkörkort. I ansökan om körkortstillstånd behöver du svara på frågor kring dina personliga och medicinska förhållanden. Du hittar ansökan hos körkortsportalens e-tjänst, alternativt så kan du beställa en blankett som skickas hem till dig.

Du måste vara minst 14 år och 9 månader innan du får börja övningsköra med moped. Bildkälla: Pixabay

3. Inget körkort i annat land

För att du ska få ett godkänt körkortstillstånd får du inte ha körkort i någon annan stat inom EES-området (Europeiska Ekonomiska Samarbetsområdet). Du måste även ha vara permanent bosatt i Sverige eller ha studerat här i minst sex månader.

4. Se till att du får rätt utbildning

Utbildningen gör du, endast, hos en godkänd utbildare. Att rekommendera är att välja en STR-ansluten trafikskola eller utbildare, detta så att du är helt hundra på att du får de bästa förutsättningarna för din utbildning. Dock erbjuder inte alla trafikskolor mopedutbildning, så kolla det först med den trafikskola du tänkt vända dig till.

5. Tidsgräns för utbildningen

Är du duktig på att skjuta upp saker? Tänk då bara på att du har max fem år på dig att göra klart din utbildning!

6. Tidsgräns för att hämta ut körkortet

Två månader får du på dig att hämta ut ditt mopedkörkort efter godkänt förarprov. Under tiden kan du använda dig av vanlig legitimation som förarbevis.

7. Undvik extra kostnader

Tänk också på att trafikskolan står för allt material vid utbildningen, allt från teorilektioner, utbildningsmaterial och körlektioner. Du behöver alltså inte tänka på det eller lägga extra pengar på sådant du ändå får vid utbildningens start. Men kom ihåg att paketet endast täcker momenten vid första försöken, så om du inte klarar ett moment får du stå för nästa gång själv.

(Foto: Fotograferna Holmberg/TT)

8. Anpassade prov

Det finns anpassade prov för dig som behöver extra tid, tolk, teckenspråkstolk, muntligt prov eller liknande. Muntligt prov gäller för de som har dyslexi eller annan lässvårighet eller andra funktionsnedsättningar.

9. Kostnad

Priset för att skaffa ett mopedkörkort brukar ligga på runt 5 000 kronor. De flesta trafikskolor har som sagt paketpris, så sök runt på vilken trafikskola nära dig som har bäst pris!

10. Studieteknik

Ett sätt att underlätta teoriplugget är att hitta den studieteknik som fungerar för dig. Slå ihop dig med en kompis och plugga tillsammans, hjälp varandra med vägmärken och glöm inte – håll ut! Det är värt det i slutändan!

Läs också: 9 tips till dig som ska skriva teoriprov för körkort

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

igår 21:30
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.