Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ska du ta mopedkörkort? Här är 10 tips för dig

- 19/05/2019, 20:43 -

Är du en av de som funderar på att ta mopedkörkort i sommar? Då har du hittat rätt! Nyheter24 listar vad du bör tänka på innan, under och efter du tagit körkortet!

Dags för moppekort? Kul! Nyheter24 hjälper dig. Vi har listat 10 saker som du behöver veta innan och efter du klarat uppkörningen och teoriprovet.

1. Ålder

Det första och grundläggande kravet är självklart att du har fyllt 15 år. Dock är det lov att börja övningsköra när du är minst 14 år och 9 månader. Det är dock inte lagligt att övningsköra på egen hand eller med hjälp av förälder eller annan myndig person, utan då måste du övningsköra med en godkänd lärare.

2. Körkortstillstånd

Du behöver skaffa ett körkortstillstånd innan du sätter igång med allt. Det krävs av Transportstyrelsen, eftersom de behöver veta att du uppfyller alla krav som behövs för att ens få skaffa mopedkörkort. I ansökan om körkortstillstånd behöver du svara på frågor kring dina personliga och medicinska förhållanden. Du hittar ansökan hos körkortsportalens e-tjänst, alternativt så kan du beställa en blankett som skickas hem till dig.

Du måste vara minst 14 år och 9 månader innan du får börja övningsköra med moped.
Du måste vara minst 14 år och 9 månader innan du får börja övningsköra med moped. Bildkälla: Pixabay

3. Inget körkort i annat land

För att du ska få ett godkänt körkortstillstånd får du inte ha körkort i någon annan stat inom EES-området (Europeiska Ekonomiska Samarbetsområdet). Du måste även ha vara permanent bosatt i Sverige eller ha studerat här i minst sex månader.

4. Se till att du får rätt utbildning

Utbildningen gör du, endast, hos en godkänd utbildare. Att rekommendera är att välja en STR-ansluten trafikskola eller utbildare, detta så att du är helt hundra på att du får de bästa förutsättningarna för din utbildning. Dock erbjuder inte alla trafikskolor mopedutbildning, så kolla det först med den trafikskola du tänkt vända dig till.

5. Tidsgräns för utbildningen

Är du duktig på att skjuta upp saker? Tänk då bara på att du har max fem år på dig att göra klart din utbildning!

6. Tidsgräns för att hämta ut körkortet

Två månader får du på dig att hämta ut ditt mopedkörkort efter godkänt förarprov. Under tiden kan du använda dig av vanlig legitimation som förarbevis.

7. Undvik extra kostnader

Tänk också på att trafikskolan står för allt material vid utbildningen, allt från teorilektioner, utbildningsmaterial och körlektioner. Du behöver alltså inte tänka på det eller lägga extra pengar på sådant du ändå får vid utbildningens start. Men kom ihåg att paketet endast täcker momenten vid första försöken, så om du inte klarar ett moment får du stå för nästa gång själv.

(Foto: Fotograferna Holmberg/TT)

8. Anpassade prov

Det finns anpassade prov för dig som behöver extra tid, tolk, teckenspråkstolk, muntligt prov eller liknande. Muntligt prov gäller för de som har dyslexi eller annan lässvårighet eller andra funktionsnedsättningar.

9. Kostnad

Priset för att skaffa ett mopedkörkort brukar ligga på runt 5 000 kronor. De flesta trafikskolor har som sagt paketpris, så sök runt på vilken trafikskola nära dig som har bäst pris!

10. Studieteknik

Ett sätt att underlätta teoriplugget är att hitta den studieteknik som fungerar för dig. Slå ihop dig med en kompis och plugga tillsammans, hjälp varandra med vägmärken och glöm inte – håll ut! Det är värt det i slutändan!

Läs också: 9 tips till dig som ska skriva teoriprov för körkort