Söndag 5 Dec
Stockholm

9 tips till dig som ska skriva teoriprov för körkort

Körkortsprov/Övningskörning
Följ tipsen så kommer det bli lättare att klara teoriprovet och ta körkort. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Teoriprovet är något som många drar sig för. Trots att man gärna vill ha körkortet finns det en stor nervositet kring just teorin. Men med bra studieteknik och förberedelser kommer du klara teoriprover galant!

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Gör övningsproven

På körskolan brukar man kunna få köpa ett paket med ett visst antal övningsprov där du kan träna på frågor som liknar dem du får vid teoriprovet. Men frågorna kommer inte vara exakt likadana, så memorera dem inte. Använd dem istället för att få en känsla för vilka områden du är bra på och vad du behöver plugga mer på. Se till att du klarat alla delar av övningsproven innan du skriver teoriprovet. 

2. Gå på teorilektioner på körskolan

Det kommer fördjupa din förståelse för det du pluggar in med hjälp av övningsproven och körkortsboken. Du har också möjlighet att ställa frågor om det är något du tycker är extra krångligt, det tipsar bland annat sajten Genvägen till körkortet om. 

3. Börja plugga i god tid

Det är mycket kunskap som ska in, och du kommer ha stor nytta av den i framtiden. För att du ska vara beredd på vilken typ av fråga som helst på teoriprovet är det bra om kunskapen verkligen hunnit sätta sig. 

4. Läs hela körkortsboken

Läs igenom hela boken en gång, på så sätt så har du åtminstone sett alla saker någon gång och det ger dig mer förståelse. När du läser igenom boken kommer du också få en bra känsla för vilka delar du har bra koll på och vilka delar du behöver plugga mer på.  

5. Kom i tid till teoriprovet

Trafikverket är mycket noga med det här, så åk dit med god marginal. Du ska också fotas och skriva din namnteckning innan provet börjar. Det kan bli kö så det är verkligen viktigt komma i god tid. 

6. Glöm inte legitimation

Du måste legitimera dig innan du kan göra provet, så det är väldigt viktigt att inte glömma ditt ID hemma.  

7. Markera frågor

Du har 50 minuter på dig att skriva klart hela provet och du kommer få totalt 65 frågor. Det finns en funktion för att markera frågor – använd den. Det är bättre att markera frågor du är osäker på och spara dem till slutet, annars är det lätt att fastna på en fråga tidigt under provet och så blir det stressigt sen. Du måste ha 52 rätt för att bli godkänd. Mer info om teoriprovet hittar du på Körkortonline.se.

8. Anpassa provet om du behöver det

Det finns möjligheter för den som behöver tolk eller få provet på ett annat språk. Det går också att få frågorna upplästa och provtiden kan även förlängas om det finns skäl till det. Personer med dyslexi kan till exempel få hjälp. Så har du några förutsättningar som kräver att provet anpassas, se till att du får den hjälp du har rätt att få. 

9. Kom utvilad

Vila ordentligt dagen innan provet. Många är mycket nervösa inför provet och det är bättre att du kommer dit utvilad och skärpt. 

Det här kuggar flest på

Enligt Allastudier.se kuggar flest på frågor om högerregeln, trafik i korsning, placering i körfält, hur man kör i cirkulationsplats, vägmärken och trafiksignaler, särskilt gångfartsområde. 

I år kom nyheten att körkortsutbildningen kommer att ändras. Läs om varför och hur den kommer att se ut här

Har du körkort?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela