Då ska du gifta dig.
Då ska du gifta dig. - Foto: Pixabay

Experten avslöjar: Här är bästa åldern för giftermål

Går bröllopstankarna varma men vet du inte om du är mogen för att binda dig för resten av ditt liv? Nyheter24 har tagit reda på svaret för den optimala åldern för ditt första äktenskap.


Snart är det sommar och många har ett eller flera bröllop inbokade i kalendern de kommande månaderna. Men vad är egentligen den perfekta åldern för att binda upp sig? Nyheter24 har tagit reda på den magiska siffran.

Medelåldern för det första giftermålet ökar stadigt i Sverige, enligt SCB. Från 2000 har det ökat från 30,6 år för kvinnor och 33,1 år för män, till 33,9 år för kvinnor och 36,3 år för män under 2018.

– Jag tror att det beror på att man är mer kvalitetsmedveten innan valet av partner. Sedan vill många göra karriär och resa innan man stadgar sig. En del lever också som sambos ett tag innan man gifter sig, säger psykologen Alf B. Svensson till Nyheter24. 

Medelåldern för giftermål ökar i Sverige. Bildkälla: Pixabay

Finns risker med att vänta för länge

Rent statistiskt så visar siffrorna att det kan vara värt att vänta med äktenskap tills man är lite äldre. Man kanske har lärt sig mer om sig själv och sina svagheter. Dock finns det risker med att vänta för länge med sitt första äktenskap.

– Om man har varit singel länge, så kan det vara svårt att anpassa sig till en ny relation. Det kräver en större samarbetsförmåga för att det ska fungera. Men fördelarna med att vänta lite längre överväger, säger han.

40 procent av alla äktenskap slutar i skilsmässa

Och det kan faktiskt vara det rätta beslutet att vänta på den rätta. För enligt Alf B. Svensson slutar 40 procent av alla äktenskap i skilsmässa. Och de som tror att gräset är grönare på andra sidan har oftast fel.

– Gifter du om dig en andra gång så är det 60 procent risk att du kommer skilja dig. Och skulle du gifta om dig en tredje gång så ökar den siffran till 70, säger han.

40 procent av alla äktenskap slutar i skilsmässa. Bildkälla: Pixabay

Vad är den optimala åldern för att gifta sig?

– 30 år, för då har man oftast mognat som person och det är en bra ålder för att skaffa barn.

Hur ska folk tänka som kanske är stressade över att de fortfarande är ogifta?

– Att det är bättre att vara singel än att leva i en dålig relation. Man kan känna sig ensam i en relation som inte fungerar.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du gifta dig?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.