Sex mot vilja
Studie: Blir mer vanligt att kvinnor har sex mot sin vilja - Foto: Fredrik Sandberg/TT, isabell Höjman/TT

Studie: Blir mer vanligt att kvinnor har sex mot sin vilja

En ny stor studie om sexualitet och rättigheter gjord av Folkhälsomyndigheten visar att kvinnor ställer upp på sex trots att de inte vill –​ oftare än män.


Det är många kvinnor, faktiskt fler än män, som känner att de tar de flesta av initiativen i sexlivet. 

Studien av Folkhälsomyndigheten visar att majoriteten av svenskarna tycker att sex är viktigt och många är även nöjda med sitt sexliv. 

Något som skiljer kvinnor och män en hel del är avsaknaden av lust, som är vanligare för kvinnor. Det visade sig att kvinnor är mer stressade och trötta, samt har sex fast de inte vill. Det tillhör heller inte ovanligheten att de blir utan orgasm, skriver SVT.

Männen däremot, där verkar problemet vara mer saknaden av en sexpartner. Många män önskar sig fler sexpartners och tycker att de inte får ha sex på det sätt de vill.

Fria att ta egna initiativ

Något som studien också visar är att kvinnor känner sig mer fria att ta egna initiativ till sex än vad män gör, men också att de känner sig mer bekväma att säga nej till sin partner.

Trots detta är det fler kvinnor än män som har sex mot sin vilja, hela 63 procent kvinnor och endast 34 procent män.

Vad som gjort att man gått med på att ha sex fastän man inte velat har varit orsaker som exempelvis partnerns och relationens skull, men också för att det helt enkelt funnits förväntningar om sex man velat uppfylla.

"Kvinnor upplever att de har rätten att säga nej"

Någon som tycker resultaten av studien är intressanta är Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU. Enligt henne så går resultaten till och med i linje med andra studier som gjorts kring sexualitet. 

– Kvinnor upplever att de har rätten att säga nej och säga ja och vilket sex man ska ha. Samtidigt saknas en ömsesidighet om bådas njutning, kvinnor får orgasm i mindre utsträckning och har mindre lust. Därför måste man djupare ner än bara samtyckesfrågan. Finns det en ömsesidig njutning och vad får det för konsekvenser om det inte finns?, säger Larsdotter till SVT.

Något annat som kvinnor kan lida av är att ha en deprimerad fiifi. Vulvodyni och vulvovestibulit är andra begrepp för deprimerad vagina, som blir allt vanligare i folkmun. Men vad innebär det? Nyheter24 reder ut! Här kan du läsa mer om hur du undviker att drabbas.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du ta initiativ till sex?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.