Hyresrätt
Så fixar du förstahandskontrakt på hyresrätt. - Foto: Unsplash

Så fixar du förstahandskontraktet – här är bästa tipsen!

Drömmer du om ett förstahandskontrakt på en hyresrätt? Då är du inte ensam. Och som du säkert vet är det inte det lättaste att få tag på – särskilt svårt är det i storstäderna. Nyheter24 samlar här de bästa tipsen!


Ett eget boende är nog en dröm för de flesta, men kötiderna för att få ett förstahandskontrakt är långa och bostadspriserna är höga. 

Så hur ska man göra då om man vill lägga vantarna på ett förstahandskontrakt? 

Nyheter24 listar de bästa tipsen! 

Bostadskö 

Om du inte redan står i bostadskö så borde du ställa dig direkt. Detta är viktigt även om du är sambo med någon, man vet aldrig när en relation tar slut och det är inte heller säkert att du får ta över kontraktet om din partner avlider. 

Om du söker hyresrätt i Stockholm är det Bostadsförmedlingens kö som gäller. Du måste ha fyllt 18 år och ha svenskt personnummer för att stå i kön. 

Det kostar 200 kronor per år och de förmedlar lägenheter från både små och stora hyresvärdar, som Stockholmshem och Familjebostäder. 

Lokalt placerade hyresvärdar

Om Bostadsförmedlingens kö verkar oändligt lång finns det faktiskt andra vägar att gå. 

Det finns nämligen mindre och lokalt placerade värdar där du kan lyckas knipa ett förstahandskontrakt. Dessa är gratis och har egna kösystem. Spana in: Ikano, AkeliusEinar Mattsson, Förvaltaren, Sollentunahem och Telge. 

Drömmer du om ett alldeles eget boende? Det finns smarta vägar att gå. Bildkälla: Unsplash

Hyresvärdar utan kö

Om du vill slippa stå i kö finns det faktiskt värdar som förmedlar lägenheter utan kötid. Där får man istället lämna in en intresseanmälan. Hos dessa värdar lottas lägenheterna ut eller så är det först till kvarn som gäller. 

Wåhlins Fastigheter lägger exempelvis ut lediga lägenheter på vardagar mellan klockan 13.00 och 13.30. 

Bospara eller sök nyproduktion 

Ytterligare ett tips är att börja bospara hos exempelvis Riksbyggen eller HSB. Då bygger du inte bara upp ett sparkapital för ett eventuellt bostadsköp, du samlar även poäng och får förtur till deras nyproducerade lägenheter och hyresrätter. 

Hyr i andrahand 

Får du inte tag i något förstahandskontrakt och är i desperat behov av ett boende kan det vara en tillfällig lösning att hyra en lägenhet i andrahand. Men då gäller det att se upp för otillåtna uthyrningar och ockerhyror. 

Om du vill vara säker på att allt går rätt till när du hyr en lägenhet i andrahand är ett tips att gå genom Bostad Direkt. De hjälper till att förmedla andrahandslägenheter utan kostnad. 

Funderar du på att hyra en hyreslägenhet i andra hand? Då kan det vara bra att ha koll på vilka rättigheter du egentligen har. Det kan du läsa mer om här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Letar du efter ett eget boende?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Investor: Konsumenter fortsatt pressade

Kinnevik redovisar minskat värde

Investmentbolaget Kinneviks substansvärde uppgick till 47,9 miljarder kronor under det första kvartalet. Det innebär en minskning med 14 procent från föregående kvartal.

Stressen på Postnord fick Klara, 20, att krascha: ”Glömde allt”

Klara, 22, hann jobba på Postnord i ett år, sedan blev hon utbränd. Två år senare är hon fortfarande sjukskriven. – Jag visste inte var jag var eller vad jag höll på med, säger hon till Nyheter24.

Expert: Finns inget EU-förbud mot att elda grenar

Det nya eldningsförbudet har skapat hetsig debatt om att EU styr och ställer om folks trädgårdar och fått vice statsministern att utlova ändringar. Men råder det ens något förbud? En expert reder ut.

Fackförening prisas för grön omställning

Fackorganisationen Just Transition Centre får Göteborgs årliga hållbarhetspris på en miljon kronor.

Börsen ser ut att öppna uppåt

Det lutar svagt uppåt i terminshandeln på IG Markets inför Stockholmsbörsens öppning. Utvecklingen ligger i linje med ledande Europabörser.