Bröstcancer
Nytt läkemedel mot bröstcancer – kan minska dödligheten - Foto: Fredrik Sandberg/TT, Janerik Henriksson/TT

Nytt läkemedel mot bröstcancer – kan minska dödligheten

Ett nytt läkemedel mot den vanligaste formen av bröstcancer har under försök uppnått en minskad dödlighet – med hela 29 procent. Nu ska fortsatta studier genomföras globalt.


Nytt läkemedel ger hopp mot bröstcancer! Det visar en studie som presenterades på onkologikongressen i Asco i Chicago under helgen. 

Läkemedlet, som är i pillerform, är framtaget mot den vanligaste formen av bröstcancer och har under försök uppnått en minskad dödlighet med 29 procent, rapporterar TT. 

Ett piller om dagen 

Drygt 670 kvinnor behandlades med läkemedlet när studien genomfördes. De fick ta ett piller om dagen i 21 dagar och sedan ha ett uppehåll från pillerna i sju dagar, detta för att kroppen ska kunna återhämta sig. 

Ska vara bättre än kemoterapi

Enligt studien ska denna behandling av bröstcancer vara mindre giftig än den traditionella kemoterapin. 

Anledningen? Den riktar in sig mer selektivt mot cancerceller, vilket gör att dess förmåga att föröka sig minskar, skriver TT

Fortsatta studier ska nu genomföras globalt. 

/
/
Senaste nytt

Nu avgörs Teslas stämning mot Postnord

Coop säger upp 100 medarbetare

Coop gör neddragningar rörande cirka 100 tjänster vid huvudkontoret i Solna. Åtgärden ska tillsammans med andra åtgärder ge en kostnadsminskning på drygt 300 miljoner kronor, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Kommitté ska se över överskottsmålet

Överskottsmålet ska ses över vart åttonde år, enligt det finanspolitiska ramverket.

Hissen föll 200 meter – många omkom

Elva gruvarbetare har omkommit och ytterligare 75 har skadats i en olycka i en platinagruva i Sydafrika. Olyckan inträffade på måndagskvällen då den hiss som fraktar arbetarna till markytan vid skiftets slut plötsligt rasade runt 200 meter, uppger gruvans ledning.

Exceptionell ökning av adhd–diagnoser

På tre år har andelen barn och unga med adhd-diagnos ökat med nästan 50 procent. Var tionde pojke och var femtonde flicka har antingen adhd- eller add-diagnos och Socialstyrelsen tror att det kommer att öka ytterligare.

Polisen i Degerfors rapporterar om trafikolycka

"En personbil har körts i diket utefter Lv205 mellan Degerfors och Svartå.", skriver polisen på sin hemsida.