Här är anledningen till att du kan bli gasig i magen

- 05/06/2019, 22:31

Har du haft problem med magen en tid? Kanske känner du dig gasig och illamående​ efter att du har ätit? Här är svaret på vad det kan bero på.

Magont och gaser är aldrig kul och kommer sällan lägligt. Och även fast man äter en allsidig kost med en hel del grönsaker så kan gaserna behöva klämmas fram, men varför? Vad beror det på?

Samspelet mellan mage och tarm

Enligt distriktsläkaren Gunilla Hasselgren kan samspelet mellan mage och tarm kommit ur balans och det då uppstår gaser.

För det är ju faktiskt mycket som ska klaffa för att magen ska fungera felfritt.

"Eftersom det finns mycket nerver i tarmarna känner den lätt av stress eller att man kommer ur sina vanor. Alla nerver är också som bekant reflexstyrda, så vi kan inte själva bestämma hur vi vill att magen ska fungera" förklarar Hasselgren för Expressen. 

Allsidig kost?

Hur kan man hjälpa lilla magen på traven? Jo, det gäller att tänka på både vad och hur man äter.

Även om man äter allsidig kost kanske man stressar i sig maten? Mycket på samma gång är nämligen ingen höjdare för magen. 

"När det kommer till tarminnehållet och gaser kan man testa att ta lite tillskott av goda bakterier i form av kapslar, yoghurt eller dryck. Hör även med apoteket om andra symtomlindrande preparat", förklarar Hasselgren vidare till Expressen.

Men håller besvären i sig så rekommenderar Gunilla Hasselgren att det kan vara en bra idé att kontakta vården. Just för att kunna utesluta någon form av intolerans eller andra orsaker till gas-problemet.

I en ny studie ska ett nytt vaccin testas på personer som är glutenintoleranta. Visar vaccinet effekt kan det betyda att det äntligen finns ett vaccin för glutenintoleranta. Det har Nyheter24 tidigare skrivit om och du kan läsa mer om det här.

Brukar du ofta bli gasig?