Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Potensproblem? Då ska du undvika att äta det här

- 14/06/2019, 14:21 -

Problem med att få upp den? Då finns det flera saker du kan göra för att påverka detta, bland annat undvika att äta vissa saker. Älskar du dessutom kött, då är detta inga goda nyheter för dig.

Många män har nog varit med om att inte kunna få upp den när stundens hetta råder – och det är verkligen inte kul, för någon. Men för en del män är det jobbigare än så. Flertal män lider av ihållande potensproblem, något som tro det eller ej, faktiskt kan bero på kosten. 

– Dålig kosthållning påverkar erektil dysfunktion och ju högre intag av mättade fetter, ju mer påverkar detta artärerna och blodflödet. Generellt kan man säga att hjärt och kärlsjukdomar påverkar erektionsförmågan negativt, säger socionomen och auktoriserade sexologen Suzann Larsdotter på Rfsu, till Mitt Kök. 

Hon fortsätter:

– Både kärlsjukdomar och högt blodtryck kan ge en försämrad blodtillförsel till penis och därför kan en erektil dysfunktion uppkomma. Det kan också uppkomna som en konsekvens av en behandling.

Men vad är det egentligen du ska undvika att konsumera för att hålla ståndet uppe?

Det här ska du säga "bye bye" till 

Chark: För den köttälskande är inte det här någon rolig läsning. Chark innehåller nämligen ofta stora mängder av salt och mättat fett, vilket påverkar blodflödet. 

Charkprodukter inkluderar kött som har rökts, behandlats med nitrit eller konserverats på annat sätt. Livsmedel som klassas som chark är kassler, salami, korv, bacon, rökt skinka, leverpastej och blodpudding. 

Läsk och godis: En iskall läsk i sommarhettan är för många svårslaget, eller kanske en påse godis framför teven. Men just läsk och godis kan leda till potensbesvär. Detta då läsk innehåller mycket socker och är skadligt för både hälsan och hjärtat. Dåliga livsstilsvanor påverkar blodtrycket och hjärtat negativt och kan efter en längre period leda till potensproblem. 

Vitt mjöl: Pizza, bröd och bullar – ja, you name it. Allt innehåller vitt mjöl, något som ger högt blodsockersvar. Det betyder att om du smäller i dig saker med vitt mjöl blir din blodsockernivå som en berg- och dalbana och kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Det i sin tur kan göra att du har problem att få upp den. 

Rött kött: För mycket rött kött ökar också det risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt erektionsproblem. Inkluderat i rött lätt är nöt, gris, lamm, ren och vilt och handlar alltså inte om hur köttet är tillagat.

Smör: Smarriga smöret, krämiga grädden eller den gudomligt goda osten. Gemensamt för dessa är att de innehåller för mycket mättade fetter.  

Alkohol och tobak: Att ha problem att få upp den efter en blöt utekväll säger sig självt – alkoholen gör bedövar nervsystemet så att erektionsignalerna minskar. Den gör dessutom att utsöndringen av testosteron minskar, vilket gör det svårt att få orgasm. 

Snus och annat tobak drar kraftigt samman blodkärlen, vilket gör det svårt för blodet att flöda i penisen. 

Källa: Mitt kök

Läs också: Därför ska du ta ut snusen minst en timma innan du ligger