Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så mycket skadar ditt internet-surfande klimatet

- 14/06/2019, 10:56 -

Allt från mejl till googlesökningar skadar miljön mer än vad du tror. Enligt statistiken släpper internet ut dubbelt så mycket koldioxid som flyget. Surfskam någon?

Under flera års tid har vi hört hur allt från köttindustrin, våra flygvanor till bilkörningen skadar vår miljö. Men något som många inte har tänkt på, som släpper ut chockartade mängder koldioxid, är vårt internet-surfande.   Detta har gjort att surfskam har blivit det moderna ordet i klimatdebatten.

Internet skadar klimatet dubbelt så mycket som flyget

Varje Facebook-uppdatering, google-sökning och skickat mail har en stor inverkan på klimatet. Och totalt står internet för fyra procent av de totala koldioxidutsläppen, vilket är dubbelt så mycket som flyget står för. Detta enligt Energuide, ett företag som sammanställer statistik på gas och elektricitet.

För att ta några vardagliga exempel, som det dagliga mejlandet, så visas chockerande siffror. Skickar du 20 mejl per dag i ett år (vilket inkluderar många av oss), så släpper du ut lika mycket koldioxid som att köra en bil i 100 mil.

Slösurfandet slukar 2 900 liter vatten

Gillar du att slösurfa? Aja baja, det skadar också klimatet mer än vad du tror. En genomsnittlig internetanvändare slukar hela 2 900 liter vatten på ett helt år. Och det påverkar miljön lika mycket som att köra en bil i 140 mil, alltså som att du ska köra sträckan Stockholm-Amsterdam.

Men vad kan man göra för att minska sina digitala utsläpp? Jo du kan reducera storleken på dokumenten du bifogar i dina mejl och undvika att cc:a kontakter i onödan. Du kan också skriva ut hela hemsidan i webbläsarens sökfält istället för att googla dig fram när du internet-surfar, enligt Energuide.

Ett sista tips är att stänga av appar som du inte använder i din smartphone, det fyller sällan någon funktion ändå. 

Internet-surfande
Internet skadar vår planet mer än vad du tror. Bildkälla: Pixabay