Det kan bli mer fästingar i sommar än förra året
Experten varnar för att instabilare väder kan locka fram fler fästingar. - Foto: Pixabay, Jan Collsiöö/TT

Expertens varning: Därför kan det bli mer fästingar i sommar

Nu är det sommar och högsäsong för fästingar. Men hur mycket kryp kommer det finnas i Sverige jämfört med tidigare år? Nu varnar forskaren för mer fästingar!


Nu när sommaren är här får vi äntligen njuta av värme och sol. Det är en årstid då vi kan vistas utomhus på regelbunden basis. 

Varnar för mer fästingar i sommar

Men det är också en tid då fästingarna trivs som allra bäst, så hur mycket kryp kommer vi få se i sommar jämfört med tidigare år?

– Ifjol var det ganska lite fästingar, eftersom hettan gjorde så att de torkade bort. Men kommer det lite mer regn i år så kan det bli mer kryp den här sommaren, säger Björn Olsen, forskare i infektionssjukdomar och expert på fästingburna sjukdomar, vid Uppsala universitet till Nyheter24.

Det kan bli mer fästingar i sommar jämfört med tidigare år. Bildkälla: TT

"Är det för blött så håller de sig undan"

Samtidigt säger Olsen att det är för tidigt att säga hur mycket fästingar det kommer bli för årstiden. Men det han kan säga är att mängden skadedjur beror helt på hur vädret blir.

– Är det för blött så håller de sig undan och är det för varmt så torkar de bort, säger han.

Norrlands inland klarar sig bäst

De värst drabbade områdena är mellan- och Sydsverige, samt Norrlandskusten. Dock är det i områden i norr som kommer klara sig bäst från fästingar.

– Norrlands inland slipper fästingar, där är de väldigt sällsynta, säger Olsen.

Precis som tidigare somrar så bör man ändå vara varsam med vart man stoppar fötterna någonstans. Dessutom är det viktigt att klä sig rätt. I en tidigare intervju  med Nyheter24 har Olsen nämligen sagt att man bör klä sig i heltäckande byxor och stoppa in strumporna. Läs mer om det här!

Forskare Björn Olsen tipsar om hur du skyddar dig mot fästingar. Bildkälla: Pressbild/Uppsala universitet
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att det har varit mycket fästingar i år?
Tack för din röst!