Experten: Därför mår du bättre av att ha husdjur

- 25/06/2019, 20:36

Älskar du katter eller hundar och lever för de små pälsdjuren? Då kan du luta dig tillbaka och må riktigt gott. Nu menar nämligen experter att det påverkar vår hälsa att ha husdjur – till det positiva!

Nej, att vi mår bra av att mysa med våra fyrbenta vänner är verkligen ingen nyhet. Har du katt hemma? Kanske hund? Spelar ingen roll vilket. Oavsett katt eller hund så blir ditt husdjur glad när du kommer innanför dörren.

Finns det något bättre än att ha sin lilla bästis nära när man är sjuk? Men hur kommer det sig egentligen att djurägare verkar ha bättre mental hälsa än de utan djur?

Psykologen Danielle Forshee menar i en intervju med Elite Daily att vi människor vill knyta band med våra djur. Sättet vi gör det på är genom att ge och ta, som i vilka andra relationer som helst.

Djuren har faktiskt också behov av bekräftelse, så som vi människor. 

Så knyter du band med ditt husdjur

För oss människor kan vi med ett ganska simpelt sätt knyta band till våra husdjur. Hur? Genom att klappa, pussa och prata mjukt med den fyrbenta. Gensvaret? Ett djur som lyssnar outtröttligt och alltid finns i din närhet när du önskar. 

Som vi vet kan inte djur prata, men det betyder ju inte att de inte har känslor och energier. Djur kan läsa av både ton och volym på din röst. 

Så även om djur och ägare inte pratar samma språk, så kan kommunikationen ändå vara tydlig. Hur? Jo, genom att prata vänligt med ditt djur så bekräftar det typ hundra gånger mer än vad du gör till exemepelvis din bästis. Ja, det är sant.

Djuret förstår i sinom tid ditt mönster om hur du ger och visar din bekräftelse. Men något som djuren också förstår är att det kan komma en reaktion från dig, beroende på vad de gjort. De förstår när du är arg, ledsen eller exempelvis stressad.

Det är också anledningen till att de vet exakt när och hur de ska ge dig kärlek. 

Därför mår vi så bra av våra husdjur

Det är ju riktigt ovanligt att inte må bra av kärlek och bekräftelse. Men det är ju inte bara av att få de härliga känslorna som får oss att må bra. Även att ge kärlek och bekräftelse mår de flesta riktigt bra av.

Den fyrbenta visar tacksamhet när du kliar på magen eller klappar fint. När du är ledsen över något kanske din lilla lurviga får dig på bättre humör?

Med andra ord har en fin relation till ett djur lika positiv inverkan som en relation till någon du exempelvis håller kär.

Ett husdjur får dig dessutom att känna dig mindre ensam. Och det om något kan väl få de flesta att må bättre. Kärlekshormonet oxytocin minskar risken för: stress, högt blodtryck och depression. 

Har du en fyrbent kompis hemma? Sluta inte prata – trots att du inte får något svar. De hör nämligen dig, skriver Elite Daily. Och för varje liten bekräftelse du får av den lille så får du också ett lyckligare liv.

Nyfiken på hur din katt pratar med dig? Det har Nyheter24 tidigare skrivit om och du kan läsa mer om den forskningen här.