Forskning: pratar din katt med dig

- 06/01/2019, 22:25 -

Att en katt kan uttrycka sitt missnöje genom att morra har nog inte gått obemärkt förbi för många. Men Susanne Schötz som är docent i Fonetik vid Lunds universitet, menar att det finns så mycket mer i kattens språk. Något nytt kan upptäckas varje dag.

Har du katt? Försöker du övertyga din omgivning om att din katt pratar med dig? Om så är fallet behöver du inte försöka övertala längre. För antagligen har du uppfattat det hela helt rätt – din katt pratar med dig. 

Ett forskarlag arbetar med att kartlägga kommunikationen mellan katt och människa. Forskningen bygger på en grupp som har spelat in katter och deras ägare, för att sen kunna analysera kattspråket.

Men hur? Forskarna har kikat närmare (så nära man kan?) på melodi, rytm, tonlägen, artikulation och mycket annat.

Olika läten

Från 30 katter har 859 individuella läten identifierats. Det är ju typ 28 olika läten per katt?! Men totalt har ett 70-tal katter spelats in, så det finns säkert mer att hämta.

Beroende på vem katten pratar med så är lätena helt olika. Vill kissen skrämma bort en annan katt från sitt revir är det ett helt annat läte än om exempelvis en kattmammis vill ropa på sina ungar. Kanske känner man igen det? För inte låter vi människor likadana om vi ska skälla på någon eller hänga med en familjemedlem?

Ingen envägskommunikation

Men katter och människor pratar på ett eget vis. 

– De jamar och kan variera det på ett väldigt många sätt. Tänk allt från ungens mjäkiga lilla pip till hur den vuxna katten i en transportbur kan låta, säger Susanne Schötz som är docent i Fonetik vid Lunds universitet till ELLE.

Och tro det eller ej, men det är faktiskt inte en envägskommunikation. Susanne Schötz fortsätter:

– De lyssnar på oss också. Jag tror att varje kattägare har ett språk med sin katt. Det finns små nyanser i rösten och man lär sig att associera dem.

Katt som jamar
Undra vad den här kissen vill få fram? Bildkälla: Pixabay

Vad menar katten med sina läten?

För visst är det så att katten tassar runt och ger ifrån sig en mängd olika läten? Men vad sjutton betyder allt? Det kan ju faktiskt underlätta att försöka förstå vad katten vill få fram, eller inte få fram. Här kan du läsa olika lätens betydelser.

Jama

Ja, ett vanligt mjau från en katt har nog de flesta någon gång hört. Men vad betyder det? Jamandet är faktiskt det vanligaste ljudet som katten utger vid kommunikation med människan. Exakt vad katten vill med sitt jamande beror lite på hur den låter. Gnyende jamande? Då kan kissen vilja förmedla att den är ofarlig och känner sig liten. 

Kurra

Det är oftast i vänliga situationer som man får höra katten kurra. Exempelvis vid lek eller vid hälsning. Det kan även vilja uppfattas som en bekräftelse, typ "okej" eller "tack". Gulligt! Men ett annat tillfälle som kurret kan smygas fram är vid sökande av uppmärksamhet.

Spinna

Om en katt spinner förknippas det ofta med att den njuter. Men kissen spinner faktiskt inte bara när de är nöjda. Nej, det kan även vara när de är hungriga eller stressade. Men också om en kattmamma föder ungar kan hon spinna. Men tro det eller ej, till och med när katten är döende kan den spinna. 

Varför? Budskapet som man antar att katten utsöndrar när den spinner är "fortsätt med det du gör" eller typ "jag utgör inget hot".

Fräsa

Här känner sig katten hotad eller rädd. När katten fräser kan den även spotta, som är ett tecken på att den vill visa ett starkt obehag och därför försöker skrämma bort sin fiende.

Yla

Kattens ylande hörs oftast inte i positiva bemärkelser. Det används mest för situationer som i en fight med en annan katt eller om katten vill varna för något.

Morra

Inte heller här är det ofta som morrandet kopplas ihop med något positivt. Det är nämligen något som katten använder sig av för att signalera fara. Men det kan också användas för att skrämma bort eller varna en motståndare. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om vad du ska göra om din hund eller katt sätter i halsen. Det kan du läsa mer om här.