Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya beslutet: Pälsdjursuppfödning förbjuds i Norge

- 18/06/2019, 20:14 -

Uppfödning av pälsdjur är en omdebatterad fråga och har länge kritiserats hårt av bland annat djurrättsaktivister.

Med röstfördelningen 101 - 68 har Stortinget i Norge kommit fram till att förbjuda pälsdjursuppfödning. 

Enligt den nya lagen får man inte längre öppna upp nya verksamheter. Befintliga pälsdjursfarmer ska vara avvecklade senast i februari 2025. 

Att förbudet blir infört är ett resultat av regeringsförhandlingarna. Högerkoalitionen i Norge var inte nog stort för att kunna skapa en egen majoritet, då bjöd man in det liberala paritet Venstre till samarbetet. 

Ett krav från Venstre för att kunna ingå i regeringen var att förbjuda pälsdjursuppfödning. 

Bildkälla: Patric Söderström/TT

"Ett beklagligt beslut"

– Det är ett beklagligt beslut som påverkar många norska familjers möjlighet till inkomst, säger Steven Frostdahl, informationschef på Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening, till Hufvudstadsbladet. 

Frostdahl är missnöjd över hur frågan har behandlats i regeringsförhandlingarna. 

– Under den förra regeringen gjordes en rapport som visade att pälsdjursnäringen står på en hållbar grund, så det såg ut som om de hade en bra process på gång. Men nu visar det sig att pälsdjursnäringen bara var en spelbricka i ett fult politiskt spel, fortsätter han. 

I Norge finns i dagsläget omkring 200 pälsdjursuppfödare som producerar ungefär 1 procent av världens räv- och minkskinn. 

Bildkälla: Patric Söderström/TT

Världsmarknadspriset oförändrat 

Steven Frostendahl tror inte att världsmarknadspriset kommer att påverkas nämnvärt till följd av det norska förbudet. 

– Påverkan blir antagligen väldigt begränsad eftersom pälsdjursnäringen i Norge är så liten. Eventuellt kan priset på silverräv påverkas men minkproduktionskapaciteten kan de andra pälsdjursproducentländerna i Europa kompensera för, avslutar han till Hufvudstadsbladet.

Mer nyheter: Familjehunden Blaze avlivad av misstag på djurhem 

Vad tycker du om förbudet?