Här är midsommar-maten som kan göra dig sjuk

- 20/06/2019, 13:48

Sill, hallon och räkor är mat som många kanske har planerat att äta på midsommar. Men akta dig! Är den för gammal så kan den göra dig sjuk nämligen.

Snart är det dags för midsommar och många kommer samlas kring matbordet för att fira årets ljusaste dag. Men har du koll på hur länge viss mat håller egentligen?

Eftersom bordet dukas upp likt det vi ser under jul och påsk (och kanske har sparats fram till nu)så kan det vara bra att hålla ett öga på bäst-före-datumet på vissa typer av mat. Nyheter24 har listat det du kan bli sjuk av!

Sill

Inlagd sill
Sill kan vara livsfarligt. Bildkälla: Christine Olsson/TT

Man kan ju tro att den inlagda sillen ska hålla i evigheter, men i verkligheten så är det inte riktigt så. Har du förvarat fisken länge så börjar den att härskna, vilket inte är farligt i sig – men vilket för att det kan smaka riktigt riktigt äckligt!

Däremot bör du akta dig om du har lagt in sillen själv, då sporer av bakterien Clostridium botulinum gror och bildar nervgiftet botulinumtoxin. Dock är detta väldigt ovanligt och ska inte kunna inträffa om man följer receptet, enligt SVT.

Nötfärs

Nötfärs
Att äta gammal nötfärs är en dum idé. Bildkälla: Anders Wiklund/TT

Har du tänkt att göra egna köttbullar men har inte har riktigt koll på när nötfärsen går ut? Då bör du tänkta till en extra gång, för har du otur så kan du smittas av staphyloccus aureus eller salmonella, vilket kan leda till matförgiftning!

Räkor

Räkor
Akta dig för gamla räkor! Bildkälla: Mariam Butt / NTB scanpix / TT

Tänkte ni ha lite räkfrossa på midsommar så är det en god idé att vara lite försiktig. Räkorna kan nämligen vara kontaminerade av bakterier när de har fiskats upp, vilket kan göra dig sjuk. Så följ alltid utgångsdatumet!

Hallon

Hallon
Gamla hallon kan innehålla farliga bakterier. Bildkälla: Paul Kleiven / NTB scanpix / TT

När det kommer till dessertbordet så brukar hallon vara det populäraste bäret att slänga i som smaksättare eller dekoration. Men även här borde du vara försiktig – bären är nämligen en färskvara! Och skulle du äta gamla hallon så kan du drabbas av en bakterie som kan leda till cyclosporainfektion, vilket kan liknas med matförgiftning.

Mjukost

Mjukost
Har du fått mögel på mjukosten? Släng den direkt! Bildkälla: Maja Suslin/TT

Har du kvar mjukost som du tänker ha till brödet? Trevligt! Men kika gärna en extra gång på hur fräsch osten är. Har den börjat mögla så kan det faktiskt vara en idé att slänga den på direkten. Andra typer av ostar som hård brukar vara ätbara om man skär bort möglet. Men i detta fall så kan du drabbas av en bakterie som kan orsaka listeria, enligt Msn.

Har du koll på vad du stoppar i dig på midsommar?