Bada
Nyheter24 hjälper dig med tips på hur du skyddar din piercing, tatuering eller ditt sår i sommar! - Foto: Pixabay

Piercing, tatuering och operation: Detta ska du tänka på i sommar

Många gillar att spendera sommaren så mycket utomhus som möjligt. Men för dig som precis gaddat sig, skaffat piercing eller opererat sig gäller det att vara försiktig. Nyheter24 hjälper dig med några riktlinjer!


Sommaren innebär för de flesta många timmars degande i solstolen och några dopp i havet eller poolen. Men är du en av dem som precis har skaffat piercing, opererat dig eller kanske gaddat dig nyligen? Då finns det några regler du måste följa för att undvika eventuella infektioner eller bakterier. Nyheter24 hjälper dig!

Bada med sår

Om du precis råkat skada dig ordentligt, så är det vanligt med sår efteråt. Det du behöver tänka på är att det vid läkning är extra känsligt mot vatten, eftersom att din hud kan svälla och det förvärra och försvåra läkningen. 

Saltvatten kanske du har hört ska vara bra mot sårläkning – men det stämmer inte! Faktum är att havsvatten innehåller föroreningar, vilka i sig innehåller bakterier som sprider sig snabbt i varma temperaturer.

Samma sak gäller klorvatten som finns i pooler. Det kan vara svårt att avgöra hur smutsig och bakteriefylld en bassäng är, så var försiktig och skydda alltid såret.

Men kranvatten då? Det är faktiskt inget undantag. Om du har ett sår som håller på att läka så kan en dusch bli rena rama projektet, eftersom schampoo och duschgel kan irritera såret. 

Det du ska tänka på är att skydda ditt sår med exempelvis vattentäta plåster eller bandage, så att det inte riskerar att bli infekterat.

Källa: Hansaplast.se

Tänk på att täcka över ditt sår. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT

Sola med tatuering

Precis gaddat dig? Kul! Dock ska du vara försiktig om du precis tatuerat dig, det gäller speciellt under sommarmånaderna när solstrålarna är som starkast.

Som de flesta redan är medvetna om så gör solen dig brun, men vid tatueringar fungerar det tvärtom. Solen bleker nämligen din tatuering, oavsett om du har en tatuering i färg eller inte.

Har du färger i din tatuering så kommer dessa att förändras om du exponerar den i solen, eftersom huden under tatueringen färgas. Ljusa färger riskerar att bli lite mer brun och nästan se lite skitig ut, vilket kanske inte är superkul. Det spelar dessutom ingen roll vilken hudfärg du har.

Det du behöver för att behålla din nya, fina tatuering är såklart solskyddsfaktor. Rekommenderat bör du använda minst 30+, men helst 50+ för att få så bra skydd som möjligt.

Det fungerar även att använda kläder som täcker området och att försöka undvika solens direkta strålar. Ta det lugnt och chilla under parasollet så länge, din tatuering kommer tacka dig.

Om du har tatuerat dig på de ställen på kroppen som oftast får mest färg, så som armar, axlar och rygg, så bör du införskaffa dig den högsta solskyddsfaktorn. Men glöm inte att smörja in hela kroppen också!

Är du solarium-torsk? Då kan det bli något knepigare eftersom att du inte får använda någon skyddsfaktor där. Ett tips är att klippa ut en tygbit eller liknande som du lägger på tatueringen, så att du får något slags skydd åtminstone.

Källa: Leatattoo.com

Solskyddsfaktor är extra viktigt om du nyligen tatuerat dig. Bildkälla: Pixabay

Sola nyopererad

Oftast får du ärrbildning efter en operation och då gäller det att vara försiktig. Vi råder dig att inte sola med ärr förrän de har bleknat helt, vilket kan dröja. Ha tålamod och vänta helst minst sex månader innan du beger dig ut i solen med ärret, alltså lika länge som du bör tejpa dina sår med kirurgtejp. För visst är det inte jättetrevligt med ärr som blir missfärgade? 

Källa: Qvinna.info

Ärrbildning vanligt efter operation. Bildkälla: Pixabay

Bada med piercing

Precis skaffat en cool piercing? Häftigt! Men här gäller det också att vara försiktig, eftersom piercingar behöver tid att läka ostört även dem. 

Har du inte piercing än men går i de tankarna? Då tipsar vi dig om att vänta ut sommaren innan du skaffar en, eftersom att det är rekommenderat att du inte solar och badar de första två till fyra veckorna efter en piercing. Inte jättekul med sol-och badförbud under sommaren, kanske?

Och snälla, undvik solarium och att bada i pool, eftersom din piercing inte trivs i orena miljöer eller klor.

Källa: Piercing.redrumstore.com

Vänta helst två till fyra veckor innan du solar med din piercing. Bildkälla: Pixabay
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

1 timme sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

1 timme sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

1 timme sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

1 timme sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.