Därför dricker vi mer alkohol under sommaren

- 25/06/2019, 19:06 -

En ny undersökning visar på att drickandet av alkohol ökar under sommaren. Men akta dig! Här är signalerna som visar på att du kan vara beroende.

Sommaren är här och många har eller ska åka på en efterlängtad semester. Men det är också en tid då vi dricker allt mer alkohol. Enligt en ny undersökning från Sifo, med uppdrag från IQ, så uppger fem av tio svenskar att vi krökar mer under semestern.

– Generellt tror jag att det beror på att vi vill sätta guldkant på tillvaron när vi är lediga. Det är också väldigt starkt socialt tryck att dricka alkohol. När vi umgås med släkt och vänner så kan det nästan bli ett svek om man inte dricker, säger Karin Hagman, vd på IQ till Nyheter24.

Semestern kan skapa alkoholism

Semesterdrickandet kan dock få konsekvenser, nämligen alkoholberoende. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på vissa signaler som kan visa på just det.

– En tydlig signal är om man bestämmer sig för att dricka 2-3 glas och det blir alltid mer än så i slutändan. Tappar man kontrollen upprepande gånger så är det en supertydlig signal på att man är beroende. Då bör man söka hjälp, säger Hagman.

Max tio glas i veckan

Och hur mycket man kan dricka utan att hamna i riskzonen är en evig fråga. Det man brukar räkna på är hur många så kallade standardglas, t e x 33 cl stark öl, som man kan dricka per vecka.

– Man ska helst inte dricka mer än tio standardglas per vecka oavsett om man är man eller kvinna. Sen tycker jag att det är viktigt att inte dricka varje dag under semestern, då blir det för mycket. Man måste låta kroppen och själen få vila, säger Hagman.

Här är några av symptomen som visar på att du kan vara alkoholist:

  • Du tappar kontrollen över ditt drickande
  • Du tål mer alkohol än tidigare
  • Du tar gärna en återställare för att lindra baksmällan
  • Du får minnesluckor
  • Du har hela tiden ett sug på alkohol
Alkohol
Alkoholkonsumtionen går upp under semestern. Bildkälla: Vilhelm Stokstad/TT
Dricker du mer alkohol under sommaren?