Experten avslöjar varför vi dricker mer på sommaren.
Därför konsumerar vi mer alkohol under sommaren. - Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Därför dricker vi mer alkohol under sommaren

En undersökning visar på att drickandet av alkohol ökar under sommaren. Men akta dig! Här är signalerna som visar på att du kan vara beroende.


Sommaren är här och många har eller ska åka på en efterlängtad semester. Men det är också en tid då vi dricker allt mer alkohol. Enligt en undersökning från Sifo, med uppdrag från IQ, så uppger fem av tio svenskar att vi krökar mer under semestern.

– Generellt tror jag att det beror på att vi vill sätta guldkant på tillvaron när vi är lediga. Det är också väldigt starkt socialt tryck att dricka alkohol. När vi umgås med släkt och vänner så kan det nästan bli ett svek om man inte dricker, säger Karin Hagman, vd på IQ till Nyheter24.

Semestern kan skapa alkoholism

Semesterdrickandet kan dock få konsekvenser, nämligen alkoholberoende. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på vissa signaler som kan visa på just det.

– En tydlig signal är om man bestämmer sig för att dricka 2-3 glas och det blir alltid mer än så i slutändan. Tappar man kontrollen upprepande gånger så är det en supertydlig signal på att man är beroende. Då bör man söka hjälp, säger Hagman.

Max tio glas i veckan

Och hur mycket man kan dricka utan att hamna i riskzonen är en evig fråga. Det man brukar räkna på är hur många så kallade standardglas, t e x 33 cl stark öl, som man kan dricka per vecka.

– Man ska helst inte dricka mer än tio standardglas per vecka oavsett om man är man eller kvinna. Sen tycker jag att det är viktigt att inte dricka varje dag under semestern, då blir det för mycket. Man måste låta kroppen och själen få vila, säger Hagman.

Här är några av symptomen som visar på att du kan vara alkoholist:

  • Du tappar kontrollen över ditt drickande
  • Du tål mer alkohol än tidigare
  • Du tar gärna en återställare för att lindra baksmällan
  • Du får minnesluckor
  • Du har hela tiden ett sug på alkohol
Alkoholkonsumtionen går upp under semestern. Bildkälla: Vilhelm Stokstad/TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Dricker du mer alkohol under sommaren?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

2 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

2 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.