Gravid kvinna dog av hjärtstopp – efter att ha skickats hem från sjukhus.
Gravid kvinna skickades hem från sjukhus – avled - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT, Lise Åserud/TT

Gravid skickades hem från sjukhus med bröstsmärtor – dog

En gravid kvinna som uppsökte S:t Görans sjukhus i Stockholm med bröstsmärtor avled timmar senare av ett hjärtstopp. Nu har en Lex Maria-anmälan gjorts.


I januari tidigare i år ringde kvinnan – som var gravid med sitt första barn – efter ambulans på grund av smärtor över bröstet. 

Hon fördes till S:t Görans sjukhus i Stockholm och väl där kunde läkare konstatera att kroppspulsådern var förstorad, skriver DN. 

Läget bedömdes inte som akut och kvinnan skickades hem igen. Hon blev uppmanad att uppsöka vård på nytt om smärtorna inte försvann. Med sig hem fick hon ett gram alvedon. 

"Djupt tragisk händelse" 

Natten därpå sprack kvinnans aorta under tiden hon sov i sin säng. Hennes kropp fylldes därefter med blod och mest sannolikt dog hon och barnet inom ett par minuter. 

När de kom in till sjukhuset – cirka 14 timmar efter att de hade skrivits ut – var det redan för sent. 

– Det är en djupt tragisk händelse och vi startade en omfattande internutredning för att ta reda på vad som har hänt. Vi har därefter gjort en Lex Maria-anmälan till Ivo. Nu inväntar vi deras bedömning och yttranden, säger Måns Belfrage till DN

Han fortsätter:

– Detta är mycket mycket sällsynt, det finns ingen anledning till oro för gravida. 

Mer nyheter: Kvinna filmade minderårigas sexakt och spred på Instagram: "En rolig grej" 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dödade 76 katter – för att katt repade hans bil

Häktade flyttas under Eurovisionveckan

Arrestplatser i södra Sverige ska frigöras inför Eurovision Song Contest i Malmö. Detta för att polisen ska kunna hantera situationer där ett stort antal personer grips eller omhändertas, rapporterar Göteborgs-Posten.

Västervik: Polisen rapporterar om brand

"Brand på Gundelvägen, Gamleby.", skriver polisen på sin hemsida.

Finlands president: Tala mindre om krig

Sverige och Finland har som nya Nato-medlemmar en viktig roll i att bidra till fred, anser Finlands president Alexander Stubb. Det bästa sättet att undvika krig är att tala mindre och förbereda mer, säger Stubb i riksdagen.

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Skelettdelar som hittades vid en camping i Strömstad i söndags kom från en människa, rapporterar Strömstads Tidning.