Då kan hela mänskligheten dö ut enligt författaren.
Mänskligheten kan dö ut inom en snar framtid. - Foto: Pixabay

Sjuka teorin: Mänskligheten kan dö ut om 760 år

Boken The Doomsday Calculation, skriven av William Poundstone har använt en matematisk formel för att ta reda på när mänskligheten kommer dö ut. Och slutet kan vara läskigt nära.


Mänskligheten kan dö ut inom en snar framtid. Det menar författaren William Poundstone, författare till boken The Doomsday Calculation, som har använt en matematisk formel utvecklad av astrofysikern J.Richard Gott på Princeton University.

Poundstone menar på att det är en 50 procent stor chans att människosläktet kommer utplånas inom 760 år. Metoden, kallad för Copernican method, är egentligen en ekvation som ska förutse den sannolika livslängden för till exempel liv i vårt universum. 

– Demografer har uppskattat att det är totalt 100 miljarder människor som har bott på jorden i historien, säger Poundstone.

100 miljarder människor kommer födas på jorden de närmaste 760 åren

Cirka 130 miljoner människor föds varje år och i den taken kommer det ta endast 760 år för att ytterligare 100 miljarder kommer födas på jorden. Och enligt Gotts hypotes så räknar man ut hur länge någonting kan existera baserat på hur länge någonting har existerat, skriver Daily Mail.

Han besökte Berlinmuren 1969 under en tid när många undrade hur länge den skulle hålla. Och delar man murens livscykel i fyra delar och placerar hans visit någonstans i den, så är det 50 procent chans att han var där i den andra eller tredje fjärdedelen, alltså inte i början eller slutet av murens livslängd.

Förutspådde Berlinmurens fall

Gott förutspådde att Berlinmuren skulle falla inom 24 år, något som sedan inträffade 20 år senare, 1989.

– Det är grunden till påståendet att det finns en 50 procent chans att människosläktet kommer att utrotas inom cirka 760 år. Däremot finns det en 50 procent chans att vi kommer att överleva förbi 760 år, eventuellt betydligt längre än så, säger Poundstone enligt Daily Mail.

Metoden ska fungera som en guide för att räkna ut hur länge någonting kan fortsätta existera. 

J.Richard Gott förutspådde Berlinmurens fall. Bildkälla: Jessica Gow/TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att hela mänskligheten kommer dö ut inom 760 år?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.