Kalsonger
Därför är det äckligt att använda kalsonger under badshortsen - Foto: Claudio Bresciani / TT, Fredrik Sandberg/TT, Henrik Holmberg / TT

Därför är det äckligt att använda kalsonger under badshortsen

Sommaren är äntligen här. Visst, det är lite kyligt för tillfället - dock slår det ju sällan fel med ett litet dopp trots ruggväder. Men hur är det nu med detta eviga med kalsonger under badshortsen som år efter år stannar kvar i modet?


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Vissa envisas med argumentet att det ska vara snyggt, andra menar att det är för funktionen. Men vad är egentligen sanningen bakom att ha kalsonger under badshortsen när man badar? Jo, att det är äckligt och rent av riktigt ohygieniskt. 

Det är till och med så att flera badhus förbjuder "modet" helt och hållet. Orsaken? Snuskigt och dåligt för luften i badhusen.

Dela med sig av avföring

Förklaringen till att det är äckligt att bada med sina kalsipper är för att det inte är säkert att de är rena. Det kan helt enkelt finnas avföring i kalsongerna som sedan badas med i bassängen. 

– Det är olämpligt ur flera aspekter. Dels är det snuskigt. Man vet ju inte om det är rena kalsonger de har på sig när de hoppar i, har Christina Olsson, platschef på Vattenpalatset i Lerum, tidigare sagt till Expressen.

Men när det gäller just badhus så är modet inte alls bra för luften. Varför? Fibrerna i kalsongerna reagerar med kloret och bildar då trikloraminer, vilka kan orsaka andningsbesvär. Just hur farligt är fortfarande oklart.

– Det pågår forskning. Man vet att detta är skadligt, men inte hur skadligt, avslutar Olsson.

Snuskigt med hudflagor

Så, det är lugnt om man badar med kalsonger och badshorts i bassänger utomhus? Svaret är nej. 

Från använda kalsonger frigörs hudflagor, hår men också mycket annat som man kanske inte ens vill veta om.

Det är dessutom på så vis att när smuts kommer i kontakt med vattnet så funkar det som en slags katalysator för bakterierna och vad innebär det? Bakteriemängden ökar!

Vad gör bassängägare för att undvika ökad bakteriemängd? Ökar klorhalten. 

– Om man är känslig kan ögonen börja svida och man kan få hudproblem, har Stefan Tengblad, platschef på Storsjöbadet, tidigare sagt till Östersunds-Posten.

Även rena kalsonger kan ställa till det

Ja, det är inte bara smutsiga kalsonger som är problemskapare för bassänger. Även rena bomullskalsonger är ett problem eftersom ludd kan lossna från dem. Luddet sätter igen filter som i sin tur gör att reningen av vattnet försämras.

Nyheter24 har tidigare skrivit om när Ebba Busch Thor badade isvak med kläderna på. Se videon på doppet här.

/
Kalsongisar under badshortsen?