Svarta hålet som förbryllar forskarna
Svarta hålet som förbryllar forskarna - Foto: ESA / Hubble Space Telescope / M. Kornmesser

Här är det svarta hålet som förbryllar astronomerna

Nasa och europeiska rymdcentret har upptäckt ett supermassivt svart hål som har en mystisk disk inuti sig. Men enligt astronomerna så borde inte den existera överhuvudtaget och går emot nuvarande teorier om universum.


Astronomer på NASA och Europeiska rymdcentret har hittat ett svart hål 130 miljoner ljussår från vår planet via teleskopet Hubble. I hålets centrum så har de upptäckt en mystisk ackretionsskiva, vilket är en skiva gjord av gas och stoft som drar till sig massa.

– Det här är en spännande titt på en skiva väldigt nära ett svart hål, så nära att hastigheterna och intensiteten i gravitationen påverkar hur ljusets fotoner ser ut, säger Stefano Bianchi på Roms universitet, enligt Geek.

Borde inte existera

Men enligt astronomerna så borde inte den här skivan existera, eftersom det svarta hålet verkar undernärt och saknar gravitationsfångat material. Utan det är normalt vis de "friska" svarta hålen som bildar ackretionsskivor.

– Utan Hubble hade vi inte kunnat se det här eftersom den svarta hålsregionen har en låg luminositet, säger Marco Chiaberge i NASA:s pressmeddelande.

Går emot nuvarande teorier

Det svarta hålet, som rör sig i tio procent av ljusets hastighet, borde inte ha en disk i centrum och går emot de nuvarande teorierna om universum och svarta hål.  

Det mystiska svarta hålet väger cirka 250 miljoner gånger storleken av vår sol.

Det svarta hålet förbryllar astronomerna. Bildkälla: ESA/Hubble Space Telescope/M. Kornmesser

Nyheter24 har tidigare skrivit om två svarta hål som har kolliderat. Det kan du läsa om här!

Vi har även rapporterat om det svarta hålet som växer i rekordfart!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd för svarta hål?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.