Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är det svarta hålet som förbryllar astronomerna

- 12/07/2019, 11:46 -

Nasa och europeiska rymdcentret har upptäckt ett supermassivt svart hål som har en mystisk disk inuti sig. Men enligt astronomerna så borde inte den existera överhuvudtaget och går emot nuvarande teorier om universum.

Astronomer på NASA och Europeiska rymdcentret har hittat ett svart hål 130 miljoner ljussår från vår planet via teleskopet Hubble. I hålets centrum så har de upptäckt en mystisk ackretionsskiva, vilket är en skiva gjord av gas och stoft som drar till sig massa.

– Det här är en spännande titt på en skiva väldigt nära ett svart hål, så nära att hastigheterna och intensiteten i gravitationen påverkar hur ljusets fotoner ser ut, säger Stefano Bianchi på Roms universitet, enligt Geek.

Borde inte existera

Men enligt astronomerna så borde inte den här skivan existera, eftersom det svarta hålet verkar undernärt och saknar gravitationsfångat material. Utan det är normalt vis de "friska" svarta hålen som bildar ackretionsskivor.

– Utan Hubble hade vi inte kunnat se det här eftersom den svarta hålsregionen har en låg luminositet, säger Marco Chiaberge i NASA:s pressmeddelande.

Går emot nuvarande teorier

Det svarta hålet, som rör sig i tio procent av ljusets hastighet, borde inte ha en disk i centrum och går emot de nuvarande teorierna om universum och svarta hål.  

Det mystiska svarta hålet väger cirka 250 miljoner gånger storleken av vår sol.

Svart hål
Det svarta hålet förbryllar astronomerna. Bildkälla: ESA/Hubble Space Telescope/M. Kornmesser

Nyheter24 har tidigare skrivit om två svarta hål som har kolliderat. Det kan du läsa om här!

Vi har även rapporterat om det svarta hålet som växer i rekordfart!

Är du rädd för svarta hål?