Läkare varnar för den alternativa vården.
Läkare varnar för den alternativa vården. - Foto: Pixabay

Alternativ vård allt vanligare inom bröstcancer: "Oerhört tragiskt"

Många människor, majoriteten kvinnor, vänder sig allt mer till den alternativa vården när den traditionella vården sviker. Det har nu börjar oroa läkare som arbetar med bröstcancer, då de ser fler kvinnor som inte får ordentlig vård.


På senaste tiden har det debatterats mycket kring den alternativa vården i Sverige. Detta har bland annat kopplats till ett missnöje som framförallt kvinnor känner för svenska sjukvården idag.

SVT rapporterar om att det finns många olika trådar på internet där kvinnor tipsar varandra om kliniker i Sverige och utomlands som erbjuder alternativ vård.

Denna alternativa vård inkluderar örtmediciner, dieter, naprapati, massage, yoga eller psykologiska metoder – men alla är inte lika positiva till utvecklingen. 

Oroar läkare

Bland de oroliga är bröstcancerläkare, bland annat Mia Fahlén. Hon jobbar på Capio St Göran som överläkare i kirurgi och berättar för SVT att hon titt som tätt träffar kvinnor som inte vill ta emot de effektiva behandlingarna som erbjuds av sjukvården. Detta trots att den traditionella vården har ett lyckat resultat, där hela 90 procent av de som tackar ja till behandlingen överlever.

Istället kan kvinnorna plötsligt försvinna och kommer tillbaka efter några månader.

– I värsta fall har deras sjukdom hunnit sprida sig. De har fått metastaser, tumörer i lymfkörtlarna eller på andra ställen i kroppen och har gått från att ha en sjukdom som är botbar till en som är dödlig. Det är oerhört tragiskt, berättar hon för SVT.

Stor efterfrågan

Enligt Mia Fahlén berättar vissa kvinnor öppet om vad de blivit erbjudna inom den alternativa vården. Utländska kliniker har föreslagit vissa så kallade "antikroppar", medan många andra kliniker tipsar kvinnorna om diverse dieter.

Det var i juni som sista beskedet gällande den statliga utredningen som skulle undersöka lagstiftningen kring den alternativa vården kom. Resultatet visade på att det finns en stor efterfrågan. Mellan 29 och 58 procent av personer diagnostiserade med någon slags sjukdom har vänt sig till någon slags alternativ vård.

"Där går min gräns"

Men Mia Fahlén vill vara tydlig med att hon inte är negativt inställd till den komplementära vården, såsom yoga eller massage, men att det är en specifik sak som hon trycker på:

– När saker börjar kallas läkemedel, där går min gräns.

Finns förbud

Riktlinjerna för behandling av cancer och andra allvarliga sjukdomar är egentligen väldigt strikta. Det är enligt utredningen förbjudet att använda alternativ vård som behandling för dessa, men inte att använda det som lindrande av symptom, skriver SVT.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du kunna testa alternativ vård?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.