Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fortsatt strul för p-pillret Zoely – är de tillbaka

- 12/07/2019, 15:54

Tillverkarna av preventivmedlet Zoely har haft stora problem de senaste månaderna. Men nu finns det ett beräknat leveransdatum.

Tidigare i sommar rapporterades det omtyckta p-pillret Zoely vara slut i vissa delar av Sverige.

Detta på grund av att tillverkaren har haft problem med tillverkningen under en längre period, skrev Aftonbladet.

Lindrar smärta från Endometrios

Det speciella med detta slags p-piller är att det är unikt i sitt slag.

Zoely har en annorlunda sammansättning, vilket också gör att det lindrar smärtorna från Endometrios, rapporterar Aftonbladet.

Beräknat vara tillbaka den 20 september

Nyheter24 tog kontakt med leverantören MSD, som bekräftar utmaningarna och nämner även att det inte bara gäller i Sverige, utan också globalt.

"Det stämmer att vi har utmaningar med att leverera Zoely i Sverige och globalt och beklagar de besvär restsituationen orsakar", svarar MSD's policy-och kommunikationsdirektör Marie Ohrlander.

Hon nämner även för Nyheter24 att den beräknade leveransen kommer att vara den 20 september, samt att apotek och föreskrivare är informerade om situationen.

Zoely har haft leveransproblem. Bildkälla: Pixabay
Zoely har haft leveransproblem. Bildkälla: Pixabay

"Kontakta barnmorska"

Har ni några tips på vad kvinnor kan göra under tiden de väntar på att preventivmedlet ska komma tillbaka?

"Vi uppmanar de kvinnor som använder Zoely att kontakta sin barnmorska och/eller gynekolog för att diskutera alternativa lösningar", skriver Marie som svar till Nyheter24.

Använder du preventivmedel?