Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så straffas du om du köper ut alkohol till minderårig

- 14/07/2019, 22:17 -

Att köpa ut alkohol till en minderårig är straffbart. Nyheter24 förklarar vad som kan hända om en person åker fast för langning av alkohol.

Har du haft en yngre kompis, partner eller ett syskon som någon gång bett dig att köpa ut alkohol?

Förhoppningsvis har du sagt nej till det, eftersom att det räknas som ett brott att langa alkohol till personer under 20 år.

Inte heller är det kul om personen du har köpt ut alkohol till råkar ut för något illa. Tänk dig själv att ha det på samvetet.

Kan leda till fängelse

Enligt polisens webbsida så kan langning av alkohol leda till böter, eller till och med fängelse i upp till fyra år.

Men vad betyder egentligen langning av alkohol?

Det är då en person ger bort, säljer eller köper ut alkohol (eller droger av andra slag) till någon minderårig. Det handlar om både alkohol från Systembolaget, men även importerad alkohol från något annat land.

Den importerade alkoholen säljs bland annat från bagageluckor till ungdomar under 18 år. Då finns det risk för att det är träsprit och inte det som ungdomarna tror, skriver Polisen.

Viktig fakta angående langning

Några saker som är viktigt att veta är att det inte heller är lagligt att köpa ut folköl till personer som är under 18 år gamla.

Ungdomar har dessutom en högre risk att utsättas för brott, eller begå brott, under alkoholpåverkan. De vanligaste brotten bland ungdomar som är påverkade av alkohol är misshandel och skadegörelse, informerar Polisen.