Tisdag 30 Nov
Stockholm

SVT får betala 190 000 kronor till SD-politikern Kent Ekeroth

Kent Ekeroth
SVT tvingas betala 190 000 kronor till Kent Ekeroth. Foto: TT

Vi är nog många som minns den så kallade ”järnrörsfilmen” från 2012 där Kent Ekeroth går runt med ett metallrör på en gata i Stockholm. SVT tvingas nu att betala ut 190 000 kronor till SD-politikern efter att ha visat delar av filmen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var i mitten av november 2012 som Expressen presenterade ett filmmaterial som bland annat visade hur Kent Ekeroth gick runt med ett metallrör på en gata i Stockholm. 

Händelsen kom att kallas för järnrörsskandalen och slutade med att Ekeroth tog en paus från sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson.

SVT offentliggjorde delar av järnrörsfilmen och därmed har de gjort intrång i Kent Ekeroths upphovsrätt, enligt Patent- och marknadsöverdomstolen. 

SVT tvingas nu att betala ut 190 000 kronor till SD-politikern efter att ha visat delar av järnrörsfilmen. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT

SVT ska även ha kränkt politikerns ideella rätt genom att inte namnge honom som fotograf, skriver Aftonbladet. 

Svea Hovrätt dömer det statliga mediebolaget till att betala cirka 190 000 kronor i rättegångskostnader för SD-politikern. 

Överdomstolen bedömde, till skillnad från lägre instanser, att SVT i sin nyhetsrapportering inte kunde luta sig mot yttrande- och informationsfriheten när de visade delar från filmerna. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela