Lördag 27 Nov
Stockholm

Forskning visar: Menskoppen är lika bra som tamponger

MENSKOPP
Menskoppen har flera bra fördelar!. Foto: Janerik Henriksson/TT, Pixabay, Lars Lindqvist/TT

Det finns flera mensskydd ute på marknaden idag, men en något mer omtalad är den välkända menskoppen, som sägs vara bättre för miljön och plånboken. Men vad säger forskarna?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Är du en kvinna? Då är du säkert medveten om hur dyrt det faktiskt kan vara med mensskydd. Tamponger och bindor är inte en liten utgift och kan vara ganska drygt att behöva lägga pengar på.

Men det finns andra förslag – bland annat menskoppen. Nu berättar nämligen forskare att menskopp och tampong ger lika bra skydd, rapporterar BBC.

Billigare alternativ

En menskopp är ett slags mensskydd gjord av till exempel silikon, som går att använda flera gånger. Det är som en liten "kopp" som kvinnan stoppar upp i vaginan under tiden hon har mens, då skapas det ett slags vakuum som gör att det inte läcker.

Det finns flera fördelar med att använda sig av menskopp. Det första är att det inte blir en lika dyr kostnad, som med tamponger och bindor, eftersom att den går att återanvända i upp till tio år.

Ökad användning

Forskningen, som sett till 43 andra studier innefattande cirka 3 300 kvinnor, visar även att användningen av menskoppen har ökat. Det framgår dock också att det fortfarande saknas en medvetenhet om menskoppen bland kvinnor.

Inte tillräcklig information

De tidigare studierna visar att anledningen till att kvinnor ofta väljer bort menskoppen är på grund av rädsla, så som svårigheter att få den på plats eller ta bort den. De är också pålitligheten som svajar bland kvinnorna då många är rädda för att den ska läcka eller skava.

Men nu visar ny forskning att synen på menskoppen blir annorlunda efter användning av den. Hela 70 procent av de kvinnor som deltog vill fortsätta med menskoppen när de väl förstått sig på hur den fungerar och samtliga uppger att det inte läcker mer än vad en tampong gör, i värsta fall.

Ännu en positiv sak med menskoppen är att den rymmer mer blod än vad tamponger eller bindor gör. Det du dock behöver komma ihåg är att rengöra den regelbundet.

Positivt i de fattigare länderna

Priset för en menskopp kan ligga på allt mellan 150 - 300 kronor.

Jämför du det priset med kostnaden för alla tamponger och bindor du behöver köpa under tiden du har mens i ditt liv, så är priset nog relativt överkomligt, eller hur?

Inte nog med det så är menskoppen toppen för miljön, eftersom att den som tidigare nämnt kan användas i över tio år!

Forskare hoppas även på att menskoppar kan bli ett alternativ i de fattigare länderna, skriver BBC.

Använder du menskopp?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela