Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så förödande kan framtidens "superbränder" bli

- 18/07/2019, 10:59 -

En rapport från Världsnaturfonden visade att det kan bli allt vanligare med stora bränder i Europa. Men hur stora kan de egentligen bli? "Det kan bli bränder som rullar i veckor och månader", säger Peter Westman, Biträdande Generalsekreterare på WWF.

Klimatförändringarna har haft en stor del i de stora skogsbränderna som härjat runt i Europa under de senaste åren. Bara förra året såg vi hur förödande utfallet blev i Sverige efter att ett 50-tal bränder inträffade sommaren 2018.

Och det är en syn som vi kan få se betydligt oftare i framtiden.

– Vi kan se ett scenario med väldigt stora bränder över stora områden. Att säga exakt hur stora de kan bli är svårt att säga, men det kan röra sig om flera tusen kvadratkilometer. Det kan bli bränder som rullar i veckor och månader, säger Peter Westman, Biträdande Generalsekreterare på Världsnaturfonden till Nyheter24.

Sverige var inte rustade för bränderna sommaren 2018. Men efter att ha begärt stöd utifrån så anlände vattenbombare från Frankrike, Portugal och Italien för att hjälpa till med att släcka eldarna i skogarna. 

Skogsbrand
Ett 50-tal skogsbränder slog till i Sverige sommaren 2018. Bildkälla: Maja Suslin/TT

Risk för större bränder i framtiden

Men i takt med att skogsarealen ökar runt om i Europa, samt att skogarna växer tätare i Sverige så ökar även risken för ännu större skogsbränder i framtiden.

– Sista åren så har vi haft en stor brand om året i Sverige och eftersom det blir varmare och torrare så kan man tänka sig att brandrisken ökar betydligt, säger Westman.

Skogsbränderna kostade 31 miljarder kronor

Enligt en ny rapport från Världsnaturfonden så brinner omkring 300 000 hektar skog upp årligen och kostar Europas länder cirka 31 miljarder kronor. Det är en nota som kan bli allt dyrare i framtiden.

– Om infrastruktur, byar och städer drabbas av skogsbränderna, så är det ett belopp som kan mångdubblas i framtiden. Ett hektar skog kostar cirka 50 000 kronor och brinner det på 1000 hektar så blir det väldigt stora kostnader, säger Westman.

Hur kan detta påverka djurriket?

– En del djurarter som inte kan springa eller flyga, till exempel insekter, ormar och kräldjur, brinner helt enkelt upp. Däremot de djur som flyger och springer kan komma undan. Ur natursynpunkt har man sagt att det brinner för lite för djurriket, men inte såna här superbränder.

När kommer superbränderna till Europa?

– Det man kan sia om är att om den här typen av värmeböljor fortsätter som det har gjort nu i södra Europa, så är förutsättningarna stora att det kan komma redan nu. Det är snustorrt i delar av Ryssland, central- och Sydeuropa. Superbränderna kan komma redan nu.

Peter Westman
Peter Westmans på Världsnaturfonden menar på att "superbränderna" kan komma redan nu. Bildkälla: Pressbild
Är du orolig för framtiden?