Så mycket koldioxid släpper försenade flygplan ut
Försenade flygplan är en riktig klimatbov - Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuka siffran: Så mycket koldioxid släpper försenade flyg ut

Omkring 25 procent av alla flyg i Europa var försenade förra året. En ny rapport visar på att stillastående plan släppte ut hela tio miljoner ton koldioxid.


Flygandet ökar mer och mer runt om i Europa. Ifjol ökade det med 3,8 procent mot föregående år och varje dag fanns det mer än 30 000 plan i luften samtidigt. Det höga trycket har lett till att det blir vanligare med förseningar.

Enligt den Europeiska Miljöbyrån så var hela 1,3 miljoner avgångar försenade 2018, vilket stod för över 25 procent av alla flygningar. Detta har också bidragit till ökade utsläpp, då detta steg med 6 procent från 2017.

Flygförseningarna släppte ut tio miljoner koldioxid

Förseningarna stod för tio miljoner ton koldioxidutsläpp och all flygtrafik i Europa stod för massiva 170 miljoner ton CO2. Detta är tre gånger så mycket utsläpp som hela Sverige har per år.

– Ska man blanda in miljöaspekten är det ännu viktigare att man avancerar på den här punkten och använder all teknik och tar mindre hänsyn till nationell prestige. Räta flyglinjer och inget gasa och bromsa i onödan så spar vi väldigt mycket för miljön, säger flygexperten Jan Ohlsson till TT, enligt Ny Teknik.

"Vansinne"

Men de onödiga utsläppen från försenade flyg handlar mycket om att man behöver få till bättre tekniska lösningar.

– Att stå i kö med påslagna motorer i 20 minuter utan att lyfta är ju vansinne. Man har diskuterat olika tekniska lösningar som exempelvis att dra ut flygplanet med en truck och starta planet först fem minuter innan start. Men än så länge tycker man det här är lite komplicerat, säger Ohlsson, enligt Ny Teknik.

Förseningarna ger onödiga utsläpp enligt Ohlsson. Bildkälla: Pontus Lundahl/TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är ditt plan ofta försenat?
Tack för din röst!