Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

350 000 liter bajsvatten rinner ut i älven – varje timme

- 20/07/2019, 22:13 -

Efter fredagens brand i ett ställverk i Skellefteå rinner flera hundra tusen liter orenat avloppsvatten ut i Skellefteälven. Det kommer att pågå fram tills på måndag.

Det var på fredagseftermiddagen som en pumpstation i ett ställverk i Skellefteå gick sönder. 

Därefter har avloppsvatten kontinuerligt släppts ut på södra delen av Skellefteälven. 

Anledningen till att det släpps ut i älven är att ett reservsystem slagit in – som ska förhindra att avloppsvattnet forsas tillbaka till fastigheter. 

350 kubikmeter, eller 350 000 liter, orenat vatten åker varje timme ned i Skellefteälven. 

Och det kommer att fortsätta tills på måndag. 

"Det är inte bra"

– Dels behöver vi riva bort det som brunnit och dels har vi inte grejerna för att laga det, säger Helena Jonsson, verksamhetschef för vatten och avlopp på Skellefteå kommun, till Sveriges Radio.

Hon ser allvarligt på det inträffade. 

– Det är orenat avlopp som går ut, så det blir papper och skräp som inte ska släppas ut. Så det är inte bra, säger Helena Jonsson.

Dricksvattnet ska inte påverkas någonting – men den som tänkt ta sig ett dopp i älven uppmanas vara försiktig. 

– Det släpps ut orenat vatten, så det är inte jättetrevligt att bada i. Sedan har älven ett stort flöde så det späds ut, sade Anna Modig, miljöinspektör på Skellefteå kommun, till SVT Nyheter Västerbotten på fredagen.

Mer nyheter: Kravet till salongen: Sluta med nakenmassagen

Har du varit i Skellefteå?