Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experter varnar för läkemedelsajten: "Spelar rädsla"

- 21/07/2019, 21:50 -

Visst skulle det vara skönt att få hem läkemedel, snarare än att behöva uppsöka vård för att få medicin utskrivet? En brittisk sajt gör just det. Men nu varnar experter för de risker och nackdelar som finns med att få hem läkemedel i brevlådan.

Ett företag i London, Storbritannien erbjuder sina kunder läkarutskriven antibiotika, för att behandla klamydia.

De enda kraven som ställs om man vill ha antibiotika utskriven är att man behöver fylla i ett formulär där man uppger att man har tagit ett klamydiatest, samt skriva ner andra eventuella sjukdomar man har.

Det sista steget kräver intyg på att man, inom sju till tio dagar, tar kontakt med en vårdinrättning.

När dessa steg är uppfyllda och godkända så kommer en läkare i London att skicka antibiotikan på post.

Låter ganska smidigt och bra, va?

Det tycker inte experter.

"Du kan inte veta vad det är i pillren"

Överläkaren Astrid Lundevall är chef för Strama Stockholm. Företaget är tillhörande en avdelning inom Region Stockholm och arbetar mot den eventuella framtida antibiotikaresistensen. Hon ställer sig kritisk till det nya sättet att få medicin på.

– Du kan inte veta vad det är i pillren. Varken vi eller Läkemedelsverket har någon som helst möjlighet att kontrollera de här företagen. Vård för klamydia är gratis i Sverige, så det finns ingen anledning att köpa den på nätet, berättar hon för SvD.

Utnyttjar folks rädsla

Det som Astrid även pekar på är företagens sätt att utnyttja stigmat kring könssjukdomar, då de framställer möjligheten att slippa uppsöka vård som någonting bra.

– De stigmatiserar och spelar på folks rädsla. I Sverige är klamydia dessutom en anmälningspliktig sjukdom som ska smittspåras. Vi har väldigt välfungerande smittspårning i Sverige och provtagningen är helt kostnadsfri, säger hon till SvD.

En annan sak att komma ihåg är att mediciner som köps från brittiska webbsidor inte omfattas av den svenska läkemedelsförsäkringen, vilket betyder att du inte får ersättning om du skulle råka ut för biverkningar, rapporterar SvD.

Har du haft klamydia?