ANTIBIOTIKA
Ny brittisk sajt säljer antibiotika. - Foto: Pixabay

Experter varnar för läkemedelsajten: "Spelar på rädsla"

Visst skulle det vara skönt att få hem läkemedel, snarare än att behöva uppsöka vård för att få medicin utskrivet? En brittisk sajt gör just det. Men nu varnar experter för de risker och nackdelar som finns med att få hem läkemedel i brevlådan.


Ett företag i London, Storbritannien erbjuder sina kunder läkarutskriven antibiotika, för att behandla klamydia.

De enda kraven som ställs om man vill ha antibiotika utskriven är att man behöver fylla i ett formulär där man uppger att man har tagit ett klamydiatest, samt skriva ner andra eventuella sjukdomar man har.

Det sista steget kräver intyg på att man, inom sju till tio dagar, tar kontakt med en vårdinrättning.

När dessa steg är uppfyllda och godkända så kommer en läkare i London att skicka antibiotikan på post.

Låter ganska smidigt och bra, va?

Det tycker inte experter.

"Du kan inte veta vad det är i pillren"

Överläkaren Astrid Lundevall är chef för Strama Stockholm. Företaget är tillhörande en avdelning inom Region Stockholm och arbetar mot den eventuella framtida antibiotikaresistensen. Hon ställer sig kritisk till det nya sättet att få medicin på.

– Du kan inte veta vad det är i pillren. Varken vi eller Läkemedelsverket har någon som helst möjlighet att kontrollera de här företagen. Vård för klamydia är gratis i Sverige, så det finns ingen anledning att köpa den på nätet, berättar hon för SvD.

Utnyttjar folks rädsla

Det som Astrid även pekar på är företagens sätt att utnyttja stigmat kring könssjukdomar, då de framställer möjligheten att slippa uppsöka vård som någonting bra.

– De stigmatiserar och spelar på folks rädsla. I Sverige är klamydia dessutom en anmälningspliktig sjukdom som ska smittspåras. Vi har väldigt välfungerande smittspårning i Sverige och provtagningen är helt kostnadsfri, säger hon till SvD.

En annan sak att komma ihåg är att mediciner som köps från brittiska webbsidor inte omfattas av den svenska läkemedelsförsäkringen, vilket betyder att du inte får ersättning om du skulle råka ut för biverkningar, rapporterar SvD.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du haft klamydia?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nya regler: Förbjudet att elda löv på tomten

Nya lagen många husägare missat – kan ge 3 000 kronor i böter

Den 1 januari trädde en ny lag i kraft som berör de allra flesta med trädgård eller tomt. Men få har koll på vad som gäller – och under våren har de nya bestämmelserna väckt frågor.

EU inför ytterligare sanktioner mot Hamas

EU inför nya sanktioner mot terrorstämplade Hamas och Islamiska Jihad efter terrorattacken mot Israel den 7 oktober i fjol. Nu inkluderas även tre av rörelsernas väpnade grenar.

Ica-butik ger bort gratis varor – varje vecka

I ekonomiskt kärva tider har en Ica-butik i Mellansverige valt att belöna sina stammisar. De ger bort en gratis vara varje vecka till en av sina kunder. – De är jätteglada, säger butiksbiträdet Linnéa till Nyheter24.

Kramfors: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Centrum, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Stockholm: Polisen rapporterar om knivlagen

1 timme sedan
"Två personer bråkar i en bil.", skriver polisen på sin hemsida.