Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny forskning: Barn till äldre föräldrar blir mindre aggressiva

- 06/08/2019, 22:38

Har du vuxit upp med äldre föräldrar än genomsnittet? Enligt den nya forskningen är du i sådana fall mindre aggressiv än de som har yngre föräldrar.

Studien som nyligen publicerades i tidskriften Child Development visar alltså att barn som har äldre föräldrar tenderar att uppvisa ett mindre aggressivt beteende. 

Tidigare studier har kunnat påvisa ett samband mellan föräldrarnas ålder och åkommor som autism och schizofreni hos barnen. 

Därför valde forskaren Marielle Zondervan-Zwijnenburg vid Utrecht universitetet i Nederländerna och hennes kollegor – att studera eventuella kopplingar mellan fädernas ålder och vanliga beteenden hos barn.

32 000 barn deltog

I studien har totalt 32 000 barns beteendemönster analyserats mot deras föräldrars ålder. Barnen var mellan 10-12 år gamla och deras föräldrar, lärare samt barnen själva fick gradera olika beteenden.

Efter detta kunde forskarna alltså dra den slutgiltiga slutsatsen. 

Men studien visade inte att föräldrarnas ålder hade någon koppling till psykiska åkommor som depression och ångest hos barnen. 

Ekonomi och utbildning kan påverka

– Det är möjligt att några av anledningarna till att äldre föräldrar får barn med färre aggressionsproblem är för de har det bättre ekonomiskt ställt och högre utbildningsnivå, säger en av forskarna bakom studien, Dorret Boomsma, vid Vrije Universiteit Amsterdam, skriver IBT.

Annan forskning: Vi dricker kaffe och öl för effekten – inte smaken

Hur gamla var dina föräldrar när du kom till världen?