Måndag 28 Nov
Stockholm

Ny forskning: Vi dricker kaffe och öl för effekten – inte smaken

Det är effekten som styr varför vi dricker öl och kaffe.
Vi dricker öl och kaffe för effektens skull. Foto: Jessica Gow/TT, Fredrik Hagen/TT

Påstår du att du dricker kaffe och öl för att det är så fantastiskt gott? Kanske behöver du i sådana fall tänka ett varv till. Ny forskning visar nämligen att vi främst dricker för effekten - inte för smaken.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hur mycket vi än diskuterar ölens smaknyanser och kaffebönornas ursprung, så är det i slutändan dryckens effekt som vi vill åt. Åtminstone om man ska tro genetikforskare vid Northwestern University i delstaten Illnois i USA.

I studien deltog omkring 336 000 personer med europeiskt ursprung. Forskarteamets syfte var att undersöka vilka smakgener som spelar in när man väljer dryck. 

En av forskarna, Marilyn Cornelis, har tidigare undersökt hur genetiken spelar in vid konsumtion av kaffe. Och hon blev förvånad över resultatet i den aktuella studien.

Bildkälla: Janerik Henriksson/TT

Forskarna överraskades 

Till deras förvåning kunde de konstatera att det inte alls är smakgenerna som styr, utan generna med sinnesförändrande förmågor. 

– Folk gillar känslan som uppstår av att dricka öl och kaffe, det är sinnesförändringen som styr, säger Marilyn Cornelis, en av forskarna i studien, till AFP. 

Hon fortsätter: 

–  Ur en revolutionär synpunkt är kaffe någonting som vi bör undvika, på grund av den bittra smaken. Men vi har lärt oss att jämställa smaken av kaffe med koffeineffekten. 

Forskarna kom fram till samma slutsats gällande öldrickande, man lär sig uppskatta smaken på grund av effekten, skriver AFP.  

Fler nyheter: Studie: Föräldrar som pratar mycket får smartare barn 

Dricker du kaffe och öl för effekten?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.